Ristomatti Hakola on Salpausselällä poikkeuksellisen tilanteen edessä: "Ei tiedä, mitä sieltä tulee"

11:59
"Kun rec laitetaan päälle, yllättävän kuiva kaveri" – Ristomatti Hakola arvioi ominaisuuksiaan Viikon vieras -haastattelussa.

Ristomatti Hakola jätti muiden suomalaisten kärkimiesten tapaan maastohiihdon Tour de Skin väliin ja keskittyi harjoittelemiseen. Viikonloppuna Hakola palaa maailmancupiin liki kahden kuukauden tauon jälkeen, kun Lahdessa hiihdetään Salpausselän kisoissa.

Hakola hiihti Rukan maailmancupin avauksessa marraskuun lopussa perinteisen sprintin kahdeksanneksi ja 15 kilometrin kisan sijalle 15. Kun maailmancup jatkuu vuukonloppuna Lahdessa, mies myöntää, ettei tiedä tarkalleen, mihin kohtaan tulosliuskaa oma hiihtokunto riittää.

– Se vähän jännittääkin. Sama kuin Rukalla (maailmancupin avauksessa) menee lähtöön, on sellainen fiilis, että ei tiedä, mitä sieltä tulee.

Täysin kilpailematta Hakola ei suinkaan ole ollut. Reilu viikko sitten hän voitti Suomen cupin kilpailun Vantaalla. Joni Mäki jäi vajaan kolmen ja Perttu Hyvärinen vajaan kahdenkymmenen sekunnin päähän kymmenen kilometrin perinteisellä. Kärkinimistä Iivo Niskanen ei osallistunut kilpailuun.

Tuloksesta voi vetää edes jotain johtopäätöksiä nykytilasta.

– Tiedän, että jos Pertun ja Jonin kanssa hiihtää samoja vauhteja, johonkin kohtaan osuu tuloslistalla. Tarkkaa tietoa ei ole.

Sprintteristä monipuoliseksi hiihtäjäksi

Hakola tunnettiin aikaisemmin erityisesti sprinttihiihtäjänä, mutta tulosta on alkanut tulla myös normaalimatkoilla. Hiihtotyyleistä perinteinen sujuu paremmin, vaikka mies sanookin kehittyneensä myös vapaalla.

– Olen panostanut normaalimatkoille, sprintti on kulkenut siinä rinnalla ainakin vielä. Perinteisen sprintistä odotan vielä, että se napsahtaa. Kyllä normaalimatkat ovat olleet haaveena, että sieltä tulisi isoa tulosta.

Hakolan toistaiseksi paras sijoitus maailmancupissa on neljäs sija, jonka hän on saavuttanut neljä kertaa. Joka kerta sprintissä.

Hiihtolajien MM-kilpailut käydään Saksan Oberstdorfissa helmi–maaliskuussa. Hakola sanoo, etteivät ajatukset ole vielä karanneet MM-näyttämölle, mutta suostuu kuitenkin käymään läpi päämatkojaan kisoissa. Sprintti mainitaan nytkin.

– Miesten viesti totta kai olisi hieno kruunata mitaliin. Pariviesti, siinä olen parhaimmillani. Sitten perinteisen sprintissä olen hyvä. Sen näkee sitten päiväkohtaisesti. 

Kaikille matkoille Hakola ei omien sanojensa mukaan ole lähdössä.

– Ehkä pitää jostakin vähän lähteä purkamaan, ei tässä nyt vielä mikään Bolshunov olla.

Suomen miesten viestijoukkueelta odotetaan MM-kisoissa paljon. Niskasen, Hakolan, Hyvärisen ja Mäen lisäksi omaa paikkaansa kyttää Tour de Skillä väläytellyt Markus Vuorela.

Hakolan mukaan Suomi on hienossa tilanteessa, kun joukkueesta löytyy nyt myös reserviä. Viestipaikoista käydään kova kamppailu.

– Katsotaan varmaan edellisenä päivänä, ketkä ovat silloin parhaassa kunnossa.

Myös Salpausselällä hiihdetään viesti, joten asetelmia MM-mittelöön haetaan jo tulevana viikonloppuna.

Itselleen Hakola toivoisi ensimmäistä tai toista osuutta perinteisellä hiihtotavalla. Suomen viestijoukkueessa toinen perinteisen tavan osuus on viime vuosina kuulunut Niskaselle. Lopullinen päätös hiihtojärjestyksestä jää valmennukselle.

Voisiko Niskanen hiihtää vapaan osuuden?

– Iivolle käy tällä hetkellä matka kuin matka. Käynyt jo muutaman vuoden. Iivo on Suomen miesten joukkueen syömähammas, sillä pitää tehdä isoa tuhoa niin sanotusti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja