Sukupuolikiintiöt saavat kannatusta naisjohtajilta

Suomalaiset naisjohtajat olisivat halukkaita kokeilemaan sukupuolikiintiöitä, jotta naisien pääsy johtotehtäviin helpottuisi, kertoo tuore kysely.

Narimekon johtaja Kirsti Paakkanen on yksi menestyneitä suomalaisia naisjohtajia.

Joka toinen naisjohtaja yritysmaailmassa on valmis harkitsemaan sukupuolikiintiöitä, jollei naisten pääsy johtotehtäviin nykyisestä helpotu. Talouselämä-lehden kyselyssä kiintiöillä on suurempi kannatus kuin ääneen uskalletaan lausua. Kyselyyn vastasi sata naisjohtajaa.

Tulosten perusteella suomalaiset naisjohtajat näyttävät olevan samoilla linjoilla ruotsalaisten kollegojensa kansa. Vastaavassa selvityksessä ruotsalaisista naisjohtajista 60 prosenttia ilmoitti jollain tavalla hyväksyvänsä kiintiöt keinona, joka helpottaisi naisten pääsyä johtopaikoille.

Naisia on suomalaisten suuryhtiöiden johdossa hyvin vähän. Sadan suurimman yrityksen hallituspaikoista on naisilla 11 prosenttia. Tulos olisi mitätön ilman valtionyhtiöitä. Valtio on ainut, joka on järjestelmällisesti etsinyt naisia omistamiensa yritysten hallituksiin.

Politiikassa johtopaikoille edenneitä naisia on enemmän, mutta huippuvirkamiehet ovat nimensä mukaisesti -miehiä. Esimerkiksi työministeriön, puolustusministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön korkeimmissa viroissa ei ole yhtään naista. Naiset puuttuvat myös kirkon ja puolustusvoimien ylimmästä johdosta.

Talouselämä-lehden neljäs naisjohtajaselvitys julkaistiin lehden tänään ilmestyneessä numerossa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat