Mainos

Suksimyyjien joulumieli kateissa - jo toinen surkea vuosi peräkkäin

Viikkokausia etelässä kestäneet vesikelit uhkaavat synkentää paitsi harrastajien hiihtokauden myös hiihtovälineitä myyvien liikkeiden joulumielen.

Erikoisliikkeiden osalta osan pelastaa se, että siellä asioivat aktiivi- ja kilpahiihtäjät ostavat välineensä vuosittain hyvissä ajoin ennen kauden alkua, ennen kuin lumet satavat.

– Paljon on myös sellaisiakin, jotka lähtevät tuonne pohjoiseen. Siinä mielessä suksikauppa on lähtenyt meillä ihan kohtalaisen hyvin käymään, ottaen tietysti huomioon sen, että eletään vielä ihan sulan maan aikaa, kertoo myyjä Pasi Tuunanen hiihdon erikoisliike Kalle Sportista Helsingin Haagasta.

Kalle Sportissa suksikaupan myynti on kuitenkin pudonnut jopa lähemmäs 40 prosenttia hyvistä lumitalvista. Marketeissa luku voi olla suurempikin. Vielä odotellaan toista aaltoa, eli niitä harrastajia, jotka tulevat kauppaan vasta, kun on luntakin. Nähtäväksi jää, ehtiikö se ennen kuin välineet alkavat mennä alennusmyyntiin.

– Ei vielä katastrofista voi puhua, mutta totta kai, kun pieni erikoisliike ollaan, niin eihän se hyväkään ole, jos toinen huono talvi tulee peräjälkeen, Tuunanen myöntää.

– Tosin kuluvana talvena meillä on mennyt vastavuoroisesti enemmän pyöräilytekstiilejä, joissa on hyvät heijastimet ja värit, jotka näkyvät tuolla pimeällä.

Pääkaupunkiseudun hyvien lumitalvien mukanaan tuoma murtsikkabuumi ei Tuunasen mukaan ole mustasta talvesta huolimatta kadonnut minnekään.

– Helsingissäkin hiihto niin juoksukin on niin helppoa, kun hyvät ladut lähtevät monella ihan kotiovelta, sanoo Tuunanen.

Monet pääkaupunkiseudulla odottavat pääsyä Hakunilan, Leppävaaran, Paloheinän ja Oittaan laduille ja niiden tykkilumille päästäisiinkin heti, kun vain olisi pakkasta. Tulevana viikonloppuna Kivikon hiihtohalli on ainoa vaihtoehto.

Ruplan kurssi kurittaa Kuusamoakin

Myös ihmisten taloushuolet lykkäävät harrastusvälineiden ostopäätöksiä. Keskivertoja kuntohiihtäjiä on käynyt suksikaupoilla harvakseltaan. Venäläisturistien ruplien arvo on romahtanut viime sesongista, mikä kurittaa myös suomalaista suksikauppiasta.

– Sitä kun ei osaa kukaan sanoa, että käyttävätkö he rahaa ja jos käyttävät, niin minkä verran, koska ostovoimasta on kadonnut melkoisesti tässä vuoden aikana, sanoo Kuusamon Elmo Sportin kauppias Vesa Määttä.

Paras sesonki venäläisten osalta on vasta vuodenvaihteen tienoilla.

Määttä lähti kuluvaan kauteen taloustilanteen takia varovaisesti, eikä hän usko, että varastoon jää suksia myymättä, vaikka menekki ei oleellisesti paranisikaan sydäntalven ja kevään myötä. Lisää lunta ja parempia kelejä hänkin toivoo myynnin kohentamiseksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.