Koronavuodet saivat aikaan hiihtobuumin – näin kävi, kun rajoitukset purettiin

Hiihtoharrastajien määrä kasvoi koronavuosina, eikä ole kääntynyt laskuun sen jälkeenkään 1:54
Minkälaiset sukset tekevät nyt kauppansa? Katso MTV Uutisten raportti.

Koronavuosina entistä suuremman suosion saavuttanut maastohiihto ratsastaa edelleen suosionsa aallonharjalla. Suksia myydään vieläkin tasaiseen tahtiin. Parhaiten kauppansa tekevät perinteisen hiihtotavan sukset.

Hiihtäminen on tuhansia vuosia vanha tapa liikkua. Se syntyi, kun ihmisen piti pystyä kulkemaan lumesta huolimatta. Nykyaikaisia suksia katsellessaan voi vain todeta, että kauas on tultu lylystä ja kalhusta.

Kun koronarajoitukset olivat voimassa, moni löysi hiihdon pariin pitkänkin tauon jälkeen tai aivan uutena harrastajana. Onhan se reipasta liikuntaa, jota pystyy harrastamaan turvavälein.

– Olen Itä-Suomesta kotoisin, ja kun 16-vuotiaana muutin sieltä pois päätin, että en enää ikinä laita suksia jalkaani. Olen oikeasti hiihtänyt kouluun pienenä, kertoo Oittaan laduilta tavoitettu Tuomas Ikonen.

Korona vaikutti Ikosenkin hiihtoharrastuksen virkoamiseen.

– Oikeastaan koronabuumi vaikutti paljon. Tuli tällainen vähän hölmö tavoite, että tuhat kilometriä talvessa pitäisi hiihtää. Ja siitä asti se on tullut hiihdettyä joka talvi, kertoo Ikonen, joka on tänä talvena hiihtänyt jo 480 kilometriä.

Suksikauppa käy liukkaasti

Vaikka koronarajoitukset on purettu, hiihtämisen suosio ei vapise. Päin vastoin.

– Ei ole kysyntä loppunut. Ihmiset, jotka löysivät lajin pariin koronavuosina ovat levittäneet lajin ilosanomaa ja uusia harrastajia tulee koko ajan. Samalla he itse hankkivat toisia suksipareja ja jatkojalostavat harrastustaan perinteisestä luistelusukseen, kertoo Intersport Finlandin valikoimapäällikkö Jukka Pinola.

Maastohiihdon yleinen suosio ja trendikkyys toki vetävät lajin pariin, mutta paras myynninedistäjä on luonto itse.

– Aikainen lumentulo ihan maan eteläosiin asti on kiihdyttänyt kysyntää huomattavasti, sanoo Prisma-ketjun urheilun ja jalkineiden myyntipäällikkö Anu Keskinen.

Perinteistä sen olla pitää

Vaikka hiihto on vanha laji, se ei millään muotoa ole vanhuuttaan jähmettynyt. Suksien, monojen, siteiden ja sauvojen materiaaleja kehitetään kaiken aikaa. Huolettomien suksien perään haikailevien ulottuville ovat tulleet karvapohjasukset, joiden huoltaminen sujuu sunnuntaihiihtäjältäkin.

– Täysin huoltovapaita suksia ei ole olemassakaan, sanoo Pinola.

– Mutta hyvin helppohuoltoisia on.

Prisma-ketjusta kerrotaan, että perinteisen hiihtotyylin sukset ovat kysytyimpiä.

– Meillä noin 85 prosenttia myydyistä suksista on perinteisen hiihtotavan suksia, kertoo myyntipäällikkö Keskinen.

Myös urheiluliikkeissä perinteinen on kysytympi, mutta luistelusuksen myynti on suurempaa kuin marketeissa.

– Noin 40 prosenttia suksista on luistelutyylin suksia, sanoo Pinola.

Lue myös:

    Uusimmat