Suksien perusvoitelu onnistuu kotioloissa – lue helpot vinkit!

Suksien perusvoitelu onnistuu myös kotioloissa pienen harjoittelun jälkeen.

Hiihtoloman lähestyessä monet kaivavat ulkovarastoistaan innokkaasti esiin suksia, sauvoja ja monoja. Suksien voitelu ja huolto onnistuvat mainiosti myös kotioloissa, vakuuttaa Suomen hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Matti Haavisto.

– Suksien perushuolto on yllättävän helppoa. Perushuoltoon riittää muutama voidepurkki. Kaiken a ja o on yksinkertainen penkki, johon suksen saa kiinni voitelun ajaksi, Haavisto vinkkaa.

Voitelupenkin voi ostaa valmiina kaupasta, mutta sellaisen voi tehdä itsekin kotonaan. Tärkeintä on, että suksi pysyy paikoillaan huollon ajan.

Suksia ei tarvitse huoltaa ja voidella jokaisen hiihtoretken jälkeen. Pääsääntönä voisi pitää, että suksi kannattaa voidella sadan hiihtokilometrin välein.

– Voitelu on paikallaan, kun suksen pohja alkaa näyttämään harmaalta ja suksi ei enää luista kunnolla. Ehkä noin sadan hiihdetyn kilometrin kohdalla kannattaa jo voidella sukset. Pitovoide kannattaa aina laittaa sääolosuhteiden mukaan, Haavisto sanoo.

Hyvä perusvoitelu riittää useimmissa tapauksissa

Suksen kotihuollossa suksen pohja voidellaan pito-, luisto- tai liisterivoiteilla sääolosuhteiden mukaan. Kotioloissa lienee järkevintä aloittaa voitelu hyvällä perusvoitelulla tai pohjustuksella. Perusvoitelu takaa jo hyvän liukuvuuden suksen pohjaan. Pohjustusvoidetta lämmitetään suksen pohjaan tipoittain ja levitetään tasaiseksi raudan avulla. Jäähtymisen jälkeen se harjataan pois siklillä.

– Kannattaa hankkia jo suksen oston yhteydessä metallisikli, joka maksaa vain muutaman euron, ja jotain voiteenpoistoainetta, Haavisto vinkkaa.

Pitopohjasukset ovat nollakelillä hyvä vaihtoehto

Urheilukaupoissa myydään myös suksia, joissa on jo valmiiksi sellainen pinta, että niitä ei välttämättä tarvitse voidella lainkaan. Tämä voi kuulostaa houkuttelevalta vaihtoehdolta niille, jotka eivät välittäisi voidella suksiaan jatkuvasti.

– Kyllähän kilpahiihtäjätkin käyttävät niin sanottuja pitopohjasuksia, joissa ei tehdä pitovoitelua vaan karhennetaan keskusta. Sellainen suksi on nollakelillä hyvä. On myös niin sanottuja nanogrip-suksia. Jos ei yhtään halua voidella, niin kyllä niillä pääsee eteenpäin. Kilpasuksen veroisia niistä ei kuitenkaan saa, Haavisto avaa.


Päivitetty 16.2.2015 klo 8.37: Tarkennettu Matti Haaviston sitaattia nanogrip-suksiin liittyvän kommentin kohdalta.

Lue myös:

    Uusimmat