Sujuuhan autoilu iäkkäänäkin? Vinkit turvalliseen ajamiseen

Ajaminen voi käydä vanhemmiten haastavammaksi, mutta ennakoivilla toimilla voit nauttia autoilusta kaiken ikää. Lue Mayoclinic-sivuston vinkit ikääntyvälle autoilijalle!

Pelkkä liikennesääntöjen ymmärtäminen ei vielä takaa turvallista ajamista, sillä vanhemmiten liikkuminen saattaa muuttua kankeammaksi – esimerkiksi pään kääntäminen ja turvallinen jarruttaminen voivat tuntua vaikeammalta kuin ennen. 

Pysy fyysisesti aktiivisena

Fyysinen aktiivisuus lisää voimia ja notkeutta, jotka edesauttavat turvallista autoilua. Fyysisen harjoittelun tuloksena ratin kääntäminen, olan yli katsominen ja muut liikkeet ajaessa ja parkkeerattaessa helpottuvat.

Liikunta kannattaakin ottaa osaksi päivittäistä elämää. Ikääntynyt kuski hyötyy venyttelystä ja voimaharjoittelusta – myös käveleminen sopii usein monen ikäisille ihmisille. Keskustele lääkärisi kanssa ennen liikunnan lisäämistä, erityisesti jos olet ollut vuodepotilaana tai liikkumatta pidemmän aikaa.

Käy näkö- ja kuulokokeissa säännöllisesti

Kuulon ja näön heikentyminen usein huolettavat vanhempia autoilijoita. Kuulon heiketessä ympäristön ääniä tai hälytysajoneuvoja ei välttämättä kuule. Näkemistä ja erityisesti yöllä ajamista vaikeuttavat ikään liittyvät näköongelmat kuten kaihi, glaukooma ja silmänpohjan rappeuma.

Lääkäri osaa kertoa kuinka usein kuulo- ja näkökokeissa kannattaa käydä. Lääkärin suosittelemasta käyntivälistä kannattaa pitää kiinni, vaikka itsestä tuntuisi, ettei näössä tai kuulossa ole vikaa. Aikaisin huomatut ongelmat ovat helpommin ratkaistavissa.

Hillitse kroonisten sairauksien oireita

Jotkut krooniset sairaudet, kuten diabetes ja halvaukset, voivat vaikuttaa ajoturvallisuuteen. Mikäli sairastat niitä, kysy lääkäriltä neuvoa, kuinka pitää oireet hallinnassa. Lääkärin ohjeita tulee seurata, vaikka se joskus tarkoittaisikin sopeutumista uudenlaiseen hoitosuunnitelmaan tai ajamisen vähentämiseen.

Ajokykyyn voivat vaikuttaa myös useat lääkkeet, kuten kipulääkkeet, nukahtamislääkkeet, antihistamiinit ja lihasrelaksantit. Lue pakkausselosteet, jotta tiedät millaisia vaikutuksia lääkkeillä on. Älä aja, jos olet ottanut huimausta tai uneliaisuutta aiheuttavaa lääkettä. Lääkkeiden sivuvaikutuksista ja vaikutuksesta ajokykyyn kannattaa kysyä myös lääkäriltä.

Ymmärrä omat rajoituksesi

Ikä tuo mukanaan fyysisiä rajoituksia. Autoa kannattaa muokata omien rajoitusten mukaan. Jos ratin puristaminen sattuu käteen, ratin voi päällystää kankaalla, joka helpottaa sen käsittelemistä. Ajoneuvon voi myös vaihtaa kokonaan, jotta se sopii omille tarpeille. Myös suuret, selkeät numerot, ovat usein suosittuja iäkkäämpien kuskien keskuudessa.

Toimintaterapeutti voi suositella apuvälineitä tai fyysisiä harjoituksia, jotka auttavat pääsemään omien rajoitusten yli.

Aja hyvissä olosuhteissa

Ajaminen on turvallisempaa päiväsaikaan ja hyvällä säällä. Hiljaisilla teillä ja tutuilla alueilla ajaminen on myös turvallisempaa, kuin vieraissa paikoissa.

Pidä huolta myös siitä, että olet itse hyvässä ajokunnossa. Älä aja jos olet väsynyt tai vihainen. Äläkä missään tapauksessa aja, jos olet alkoholin vaikutuksen alaisena.

Suunnittele etukäteen

Valmistaudu kunnolla ennen kuin lähdet ajamaan. Jos käytät GPS:ää, viritä se ennen kuin lähdet liikkeelle. Jos sinulla ei ole GPS:ää, selvitä reittisi hyvissä ajoin. Tällöin sinun ei tarvitse lukea karttaa tai ohjeita samalla kun ajat.

Ajaessa keskity ajamiseen. Syöminen, puhelimeen puhuminen, tekstiviestien lähettämien tai radion säätäminen vievät huomion pois liikenteestä.

Päivitä ajotaitosi

Ajotaitojen päivittäminen tekee hyvää. Suomessa yli 70-vuotiaille ei uutta ajokorttia myönnetä kuin 2–5 vuodeksi kerrallaan. Ajokorttia haettaessa lääkäri arvioi millainen hakijan fyysinen kunto on, onko muistiongelmia tai sellaisia lääkityksiä, jotka laskevat toimintakykyä. Joskus lääkäri voi suositella ajotestiin osallistumista, josta kirjoitetaan lausunto.

Jos ajokykysi huolestuttaa tai läheisesi ovat ilmaisseet olevansa huolissaan, voi olla parasta lopettaa ajaminen. Vaikka autoilusta luopuu, ei sen tarvitse tarkoittaa itsenäisyyden menettämistä. Vaihtoehtoisia tapoja liikkumiseen ovat julkinen liikenne, taksit tai jopa kuskin palkkaaminen.

Loppupeleissä tärkeintä on pitää itsensä ja muut turvassa teillä.

Kuva: Colourbox.com

Lähde: MayoClinic, Poliisi.fi, Yle.fi

Lue myös:

    Uusimmat