Mainos

Sture Fjäderin kolumni: Jatkuva oppiminen ei saa jäädä unohduksiin

Hallituksen työllisyystavoitteita ei saavuteta ilman jatkuvan oppimisen uudistusta. Kokeilut kannattaa käynnistää heti. Kyseessä on kriittinen menestystekijä Suomen kannalta, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder kirjoittaa kolumnissaan.

Antti Rinne on kutsunut Akavan ja muut työmarkkinakeskusjärjestöt neuvotteluihin työllisyysasteen nostamiseksi. Meidän on elokuuhun mennessä tehtävä esitys toimenpiteistä, joiden kautta Suomeen syntyy tuhansia uusia työpaikkoja.

Akava suhtautuu tähän tilaukseen myönteisesti. Työllisyysasteen nostaminen on pitkäaikainen tavoitteemme.

Osaaminen on paras lääke työttömyyttä vastaan

Työttömyyden taustalla on usein kyse joko puuttuvasta tai puutteellisesta koulutuksesta. Toisilla koulutie on katkennut perusasteen suorittamiseen, toisten aikanaan hankkima osaaminen on vanhentunut työelämän yhä nopeammassa muutoksessa.

Näitä ihmisiä voidaan tukea työhön luomalla Suomeen jatkuvan oppimisen järjestelmä, joka tarjoaa kaikille väyliä ja välineitä osaamisensa kehittämiseen. Sen on huomioitava kaikki työikäiset - niin vähän koulutusta saaneet kuin ne korkeakoulutetut, joiden osaaminen on päivittämisen tarpeessa.

Muutos saatava heti käyntiin

Jatkuvan oppimisen saaminen kuntoon on asia, joka ei voi jäädä odottamaan muiden hallituksen työllistalla olevien asioiden valmistumista. Työikäiset tarvitsevat uusia tapoja päivittää osaamistaan. Kyse on muutoksesta, jonka pitäisi olla jo osa arkipäivää.

Hallitus esittää, että jatkuvan oppimisen jatkovalmistelu toteutetaan parlamentaarisesti ja kolmikantaisena yhteistyönä yhdessä koulutuksen järjestäjien kanssa. Valmistelussa on vielä suuria kysymyksiä ratkottavana: koulutuksen tarjonnan ja rahoituksen, sosiaaliturvan, muutosturvan, työttömyysturvan, omaehtoisen ja työvoimapoliittisen koulutuksen sekä osaamisen tunnistamisen niveltyminen uuteen järjestelmään.

Riskinä on se, että jatkuva oppiminen jää odottamaan muiden suurten uudistusten valmistumista. Toinen huoli on se, ettei muutoksiin ole varattu riittävästi rahoitusta.

Tässä on kokeilun paikka

Uudistusta ei aloiteta puhtaalta pöydältä. Elinikäisestä oppimisesta on puhuttu vuosikymmeniä. On tehty hyviä esityksiä myös konkreettisista toimenpiteistä, joilla voidaan kannustaa osaamisen päivittämiseen.

Ehdotan, että hallitus aloittaa heti kautensa alusta hyvin resursoitujen kokeilujen sarjan, jossa testataan erilaisia ratkaisuja jatkuvan oppimisen edistämiseksi. Kokeilujen tulisi kattaa sekä rahoitusjärjestelmät että palvelut. Kokeiluun voidaan ottaa esimerkiksi Akavan esittämä osaamisseteli.

Peruskoulukin syntyi kokeilusta – miksei myös maailman paras jatkuvan oppimisen järjestelmä? 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja