Mainos

STUK:n pääjohtaja haukkuu Japanin viranomaiset

Suomen Säteilyturvakeskuksen (STUK) pääjohtaja Jukka Laaksonen kritisoi kovin sanoin japanilaisviranomaisten toimia Fukushiman ydinvoimalassa. Laaksosen mukaan voimalan henkilökunnan tiukka hierarkia on johtanut tilanteen pahenemiseen.

- Asia ei ole Japanin viranomaisten hoidossa. Kyse on siitä, että ydinvoimalan oma henkilökunta on yrittänyt toimia eikä toiminta ole näyttänyt kovin vakuuttavalta. Kulttuurieroista johtuen japanilaisilla on ilmeisesti tällaisissakin tilanteissa säädökset, joiden mukaan toimitaan hyvin hierarkkisesti eikä ole lupa innovoida.

Laaksosen mukaan useat seikat ydinvoimalan kriisin hallinnassa ovat menneet pieleen.

- Näin matkan päästä ihmetyttää, miten on kestänyt näin monta päivää, ettei ole saatu sähköjä järjestettyjä ydinvoimalan laitteille. Myös tilapäisten laitteiden käytössä on ollut ongelmia ja käyttökatkoja. Lisäksi ei ole ajateltu voimaloissa olevien käytettyjen polttoaineiden altaita, jotka olisi pitänyt myös jäähdyttää tai ainakin palomiesten toimesta lisätä vettä altaisiin. Se olisi ollut helposti järjestettävissä, Laaksonen väittää.

- Japanilaiset eivät oppineet mitään Thaimaan tsunamista vuonna 2004 eli he eivät ryhtyneet suojaamaan ydinvoimalaitoksia, vaikka tällainen riski oli nähtävissä. Siinä maassa ei ole sellaista kulttuuria, että jo rakennettuja laitoksia parannettaisiin. Kun Japanissa ydinvoimala on joskus rakennettu, niin siihen ollaan sitten tyytyväisiä.

Parhaillaan Kiinassa työmatkalla oleva Laaksonen myöntää, että hänen käsityksensä tilanteesta perustuu lähinnä "Suomen Säteilyturvakeskuksen ansiokkaaseen viestittämiseen".

- En ole ennustaja enkä tunne yksityiskohtia niin hyvin, että osaisin ottaa kantaa, miten tilanne tästä kehittyy. Tilanne jatkuu joka tapauksessa hyvin huolestuttavana. On kyseenalaista, kuinka he pystyvät korjaamaan tilannetta, koska ovat päästäneet sen hyvin pahaksi.

Ryhmäpäällikkö eri mieltä Japanin tilanteesta

Pääjohtaja Jukka Laaksonen mielipiteet ovat kovin ristiriitaisia verrattuna STUK:n ryhmäpäällikön Keijo Valtosen tänään antamiin kommentteihin.

Valtonen painotti STT:n haastattelussa, että tilanne on edelleen japanilaisviranomaisten hallinnassa. Hän muistutti, että voimakas maanjäristys ja sitä seurannut tsunami tuhosivat alueen infrastruktuurin kokonaan, mikä on vaikeuttanut ydinturman hoitamista huomattavasti. Voimala-alueelle on vaikea toimittaa tavaraa, sillä "kaikki paikat ovat siellä päreinä".

Koko alueella ei Valtosen mukaan ole myöskään sähköjä tai kännykkäverkkoa, joten esimerkiksi tiedonvälitys ei suju normaaliin tapaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.