Mainos

"Japanilta loppuvat kohta keinot Fukushimassa"

Kriisi japanilaisessa Fukushiman ydinvoimalassa pahenee edelleen, kun ongelmat ydinreaktoreissa jatkuvat. Asiantuntijoiden mukaan Japanilta loppuvat kohta keinot voimalan jäähdyttämiseksi.

Ydinvoimayhtiö Tepcon mukaan kolmosreaktorin tilanne on nyt kriittisin. Reaktorista tupruaa savua, ja säteily sen ympäristössä on voimakkainta. Reaktori on ainoa, jonka polttoaineessa on myös plutoniumia.

Yritykset pudottaa jäähdytysvettä reaktoriin helikopterista epäonnistuivat voimakkaan säteilyn takia. Seuraavaksi jäähdytykseen kokeillaan vesitykkejä, joita yleensä käytetään mellakoiden rauhoittamiseen.

Jäähdytystyöt jouduttiin aamulla keskeyttämään voimalassa, koska työntekijät oli evakuoitava korkeiden säteilyarvojen takia.

Ongelmia on myös nelosreaktorissa, jossa syttyi aiemmin tulipalo. Palo sammui ilmeisesti itsestään. Reaktorin luo raivattiin puskutraktorein tietä, jotta paloautot saataisiin paikalle.

Käytetyistä polttoainesauvoista huoli

Nelosyksikössä säilytetään käytettyjä polttoainesauvoja, joita ei ole suojattu yhtä hyvin kuin reaktoreita.

Ranskan turvallisuusviranomaiset olivat huolissaan erityisesti näistä sauvoista. Seuraavat kaksi vuorokautta ovat heidän mukaansa ratkaisevat sen suhteen, saadaanko sauvat pidettyä jäähdytettyinä.

- Olen pessimistinen, koska sunnuntaista lähtien mikään ratkaisu ei ole näyttänyt tepsivän, arvioi Thierry Charles ranskalaisesta IRSN-laitoksesta. - Kaikki ei ole kuitenkaan menetetty, ja toivon että japanilaiset keksivät vielä keinon.

Säteilyturvakeskuksen (STUK) mukaan säteily voimalan ympäristössä vaihtelee edelleen. Aamulla arvot nousivat vähäksi aikaa korkealle, mutta laskivat jälleen. Kolmosyksiköstä nousseen savun arvioitiin olevan radioaktiivista höyryä reaktorin suojarakennuksesta.

Tokiossa säteily oli STUKin mukaan normaalia. Tuulet puhalsivat merelle päin vieden radioaktiivisuuden mukanaan.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.