Mainos

STUK: Fukushiman tilanne huonontunut

Suomen säteilyturvakeskuksen mukaan Fukushiman tilanne on kääntynyt jonkin verran huonompaan suuntaan. Ydinvoimalan kuudesta yksiköstä kolmessa on ongelmia, sanoo STUK:in ryhmäpäällikkö Keijo Valtonen.

—Nyt myös kolmosyksiköstä on noussut vesihöyryä. Se tarkoittaa sitä, että kolmosyksiköllä on tapahtunut sama kuin kakkosella eli suojarakennus on ilmeisesti alaosiltaan rikkoutunut. Se valkoinen savu, mistä tiedotusvälineet puhuvat, on nimenomaan kuumaa vesihöyryä, jota vapautuu, Valtonen kertoo.

MTV3:n Huomenta Suomessa vierailleen Valtosen mukaan kolmosyksikössä on myös polttoainetta suojarakennusten kyljessä olevista altaista. Mitä tämä sitten merkitsee turvallisuuden kannalta, sitä on vaikea sanoa.

—Siitä ei oikeastaan tiedetä mitään.

Ongelmia on ollut myös Fukushiman nelosreaktorissa, jonne alettiin eilen lisätä jäähdytysvettä.

—Nelosyksikön polttoainealtaan pinta on vaikea pitää ylhäällä ja eilen sinne vietiin lisävettä helikopterilla. Helikoptereiden käyttö taas johtuu siitä, että säteilytasot on kovia ja reaktorin luokse pääsee huonosti.

Valtonen arvioi, että tilanne pahenee edelleen päivän aikana.

—Sellainen uhka on olemassa. Kaikki merkit viittaavat siihen, että tilanne voi merkittävästikin pahentua vielä. Mutta toivotaan parasta.

Jos pahenee, vaikeutuu myös työskentely voimalan alueella.

—Työskentely alueella tulee mahdottomaksi ja korjaavien toimenpiteiden tekeminen hankaloituu. Mutta ainahan kaikkea voidaan tehdä myös kauko-ohjattavilla laitteilla.

(MTV3)

Katso Säteilyturvakeskuksen ryhmäpäällikön Keijo Valtosen haastattelu: (Huomenta Suomi 16.3.2011)

Katso Marjaana Toivakaisen juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.