STUK: Japanilaiset tekevät kaikkensa

Säteilyturvakeskuksen ryhmäpäällikkö Keijo Valtonen rauhoittelee epäilyjä, joiden mukaan tilanne Fukushiman ydinvoimalassa ei olisi japanilaisviranomaisten hallinnassa.

- Kyllä japanilaiset tekevät kaiken sen, mihin he pystyvät, Valtonen rauhoittelee.

Tilanne koko Fukushiman maakunnassa on kaoottinen, hän muistuttaa. Voimakas maanjäristys ja sitä seurannut tsunami ovat tuhonneet alueen infrastruktuurin kokonaan.

Alueella ei ole Valtosen mukaan kännykkäverkkoa, ei sähköä, eikä oikeastaan mitään mikä normaalisti liittyy tiedonvälitykseen.

- Tiedonvälitys on hankalaa, sillä kaikki paikat ovat siellä päreinä. Ydinvoimalaan on vaikeaa saada mitään tavaraa, hän kertoo.

Valtosen mukaan on ymmärrettävää, että sellaisissa oloissa ydinturman hoitaminen vaikeutuu merkittävästi.

STUKin mukaan säteily Fukushiman ydinvoimalan ympäristössä vaihtelee edelleen.

Eilen annosnopeudet olivat melko pieniä, mutta aamulla ne nousivat nopeasti. Säteily oli sen verran suurta, että työskentelyä laitosalueella rajoitettiin.

Etelään päin voimalasta, puolivälissä Tokioon, annosnopeudet ovat normaalin taustasäteilyn luokkaa.

Tokiossa säteily on normaalia. Tuulet puhaltavat parhaillaan merelle päin vieden radioaktiivisuuden mukanaan.

Työntekijöiden säteilymääräyksiä muutettiin

Japanin viranomaiset ovat päättäneet, että onnettomuusvoimalaitoksella työskentelevien työntekijöiden säteilyn vuosiannosraja nostetaan 2,5 kertaiseksi normaalista eli arvoon 250 millisievertiä vuodessa.

Suomessa säteilytyöntekijöiden sallittu vuosiannos on 50 millisievertiä. Kiireellisissä suojelutoimissa sallitaan suomalaisten säännösten mukaan enintään 500 millisievertin annos.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat