Stubb Washingtonissa: "Putin ei pysähdy, jos häntä ei pysäytetä"

Stubb ensimmäistä kertaa Naton huippukokouksessa – keskusteli Bidenin kanssa 2:13
Näin Stubb kuvaili tunnelmia Nato-kokouksessa.

Presidentti Alexander Stubb teki tiistaina debyyttinsä Suomen valtiojohtajana Naton kesän huippukokouksessa myöhästyneenä ja peukalokyydillä, jonka tälle tarjosi Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson.

Yhdysvaltain pääkaupunkiin Washingtoniin saapuneet valtiojohtajat pitivät pian koneesta noustuaan Ruotsin suurlähetystöllä yhteisen lehdistötilaisuuden, jonne paikalla olevaa suomalaista ja ruotsalaista mediaa juoksutettiin lyhyellä varoitusajalla.

Lehdistötilaisuudessa Stubb oli varma, että Suomen sijoittuminen Norfolkin esikunnan alaisuuteen ja muut käytännön askeleet sotilasliittoon nivoutumisessa saavat sinettinsä.

"Putin ei pysähdy, jos häntä ei pysäytetä"

Huippukokouksen yhtenä pääteemana on Ukrainan tuen tulevaisuus. Stubbin mukaan Venäjän maanantaina tekemä kymmeniä ihmisiä surmannut iskusarja Ukrainaan osoittaa, että länsimaat eivät voi antaa periksi Ukrainan tukemisessa.

– Venäjä ja Putin eivät pysähdy. Sota on liian iso heille hävittäväksi. Hän ei pidä länsimaista tai länsimaisista arvoista, ja näiden joukkoon lasketaan Ukraina. Hän ei pysähdy, jos häntä ei pysäytetä, Stubb sanoi.

– Hyvä uutinen tästä kokouksesta on se, että Ukraina saa monella tavalla enemmän tukea kuin koskaan. Ennustan, että tulemme näkemään hyvin voimakasta kieltä Ukrainan tulevasta Nato-jäsenyydestä. Pidän tätä peruuttamattomana, Stubb sanoi.

Stubbin mukaan kieli Ukrainan Nato-jäsenyydestä tulee olemaan vähintäänkin voimakkaampaa kuin vuoden takaisessa Vilnan huippukokouksessa. Stubbin mukaan prosessi etenee nyt vääjäämättä sitä kohti, että Ukrainasta tulee Naton jäsen.


"Putinin ajoitus on pettämätön"

Stubb kertoi pitävänsä nurinkurisena sitä, että aina kun länsiliittoutuneiden ja Nato-maiden keskuudessa on ollut havaittavissa merkkejä sotaväsymyksestä, Venäjä tekee uuden siviileihin kohdistuvan iskun, joka nostattaa tahtoa tukea Ukrainaa.

– Aina kun on havaittavissa edes vähän sotaväsymystä lännessä, silloin Putin hyökkää kouluun, teatteriin, lastensairaalaan tai asuinrakennukseen. Hänen ajoituksensa oli jälleen pettämätön, jos hän haluaa meiltä voimakasta reaktiota, Stubb sanoi.

– Ensiksi he kaappaavat ukrainalaisia lapsia ja sitten hyökkäävät lastensairaalaan. Nämä olivat hirveitä, sodan sääntöjen tuolla puolen olevia hyökkäyksiä. En ollut yllättynyt, mutta olen todella järkyttynyt, sanoi Ruotsin Ulf Kristersson.

Nato-maiden johtajat koolla Washingtonissa – tuki Ukrainalle keskeinen keskustelunaihe 3:26

Nato-maiden johtajat koolla Washingtonissa – tuki Ukrainalle keskeinen keskustelunaihe.

Puheet Bidenin kunnosta väistettiin

Nato-kokouksen yllä on leijunut virallisissa puheissa ääneen lausumaton pelko Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin iästä ja kyvystä voittaa vaalit Donald Trumpia vastaan. Tiedotustilaisuudessa Stubb ja Kristersson eivät lähteneet arvioimaan Bidenin kyvykkyyksiä tai terveyttä. Stubb muisteli sitä, kuinka hän tapasi ensimmäistä kertaa Bidenin tämän senaattoriaikoina 1990-luvun alussa. Tuolloin he keskustelivat pohjoismaisesta terveydenhuoltojärjestelmästä.

81-vuotias Biden on ollut Yhdysvaltain eturivin poliitikkoja jo puolen vuosisadan ajan. Biden toimi Delawaren osavaltion senaattorina vuosina 1973–2009, minkä jälkeen hän nousi varapresidentiksi presidentti Barack Obaman hallintoon.

Juuri Bidenin pitkä ikä ja ura ovat nyt muuttuneet tälle riippakiveksi erityisesti epäonnistuneen televisioväittelyn jälkeen, kun Biden esiintyi heiveröisesti ja puheissaan takellellen. Nato-kokousta pidetäänkin Bidenille näytön paikkana julkisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat