Stubb vakuuttui Bidenistä: "Ihminen ei ole koskaan niin hyvä tai niin huono kuin julkisuuskuva antaa ymmärtää"

Stubb ensimmäistä kertaa Naton huippukokouksessa – keskusteli Bidenin kanssa 2:13
Näin Stubb kuvaili tunnelmia Nato-kokouksessa.

Presidentti Stubb esiintyi juhlatilaisuuden lavalla Bidenin vierellä muiden Nato-maiden valtionpäämiesten kanssa.

Presidentti Alexander Stubb kertoo keskustelleensa Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin kanssa noin vartin ajan Washingtonissa sotilasliitto Naton 75-vuotisjuhlallisuuksien yhteydessä.

Stubb oli istutettu Bidenin viereen avajaisjuhlallisuuksien takahuoneessa ja hän esiintyi tämän vierellä myös lavalla osana seremoniaa.

– Kaikin puolin mukava keskustelu. Joskus käy onni sen suhteen kenen viereen plaseerataan. Taisi johtua lähinnä siitä, että ollaan uusi jäsenmaa.

Stubb kertoi keskustelleensa Bidenin kanssa Suomen asemasta, Ukrainan tilanteesta ja Venäjästä. Yhdysvaltain sisäpolitiikasta ei keskusteltu. Stubb kertoi asiasta suomalaistoimittajille lehdistötilaisuudessa Suomen suurlähetystöllä tiistaina illalla paikallista aikaa.

Suomi sai maininnan myös Bidenin puheessa juhlatilaisuudessa.

– Tänään Nato on vahvempi kuin koskaan, 32 maan vahvuinen. Vuosien ajan Suomi ja Ruotsi olivat läheisimpiä yhteistyökumppaneitamme, ja nyt he ovat päättäneet virallisesti liittyä Natoon, Biden sanoi.

Nato-maiden johtajat koolla Washingtonissa – tuki Ukrainalle keskeinen keskustelunaihe 3:26

Nato-maiden johtajat koolla Washingtonissa – tuki Ukrainalle keskeinen keskustelunaihe.

Biden teki myönteisen vaikutuksen

Stubbin mukaan Biden oli hyvin kartalla Suomen tilanteesta.

– Naton suhteen hän oli vain hyvin iloinen siitä että Suomesta tuli Naton jäsen niin nopeasti ja hyvin kiitollinen siitä panoksesta, mikä meillä on antaa. 

Biden oli Stubbin mukaan myös hyvin tietoinen myös Suomen asemasta.

– Hän oli hyvin tietoinen myös Suomen asemasta, hän puhui siitä että raja on tuplaantunut Venäjän kanssa ja Suomen puolustus on aina ollut vahva, ja te kyllä teette osanne, mikä lämmittää mieltä tasavallan presidenttinä, Stubb sanoi.

Stubbin mukaan hänen vaikutelmansa Bidenista ei vastannut sitä kuvaa, joka Yhdysvaltain mediassa on viime aikoina rakentunut istuvasta presidentistä epäonnistuneen televisioväittelyn jälkeen.

– Vanha viisaus sanoo, että ihminen ei ole koskaan niin hyvä tai niin huono kuin julkisuuskuva antaa ymmärtää. Oikein myönteisen kuvan sain itse. Meillä oli mukava ja lämminhenkinen keskustelu, Stubb sanoi.

Ihmisten välineellistäminen saa maininnan

Stubb kertoi, että Naton kokouksessa julkaistavaan julkilausumaan saatiin osin Suomen vaikutuksesta maininta Venäjän hybridivaikuttamisesta ja turvapaikanhakijoiden välineellistämisestä painostukseen rajoilla.

– Venäjän kohdalla tulemme näkemään vahvaakin kieltä tässä deklaraatiossa. Yksi asia, jonka saimme sinne sisään, on Venäjän hybridisodankäynti, jonka yksi mainittu osa-alue on turvapaikanhakijoiden välineellistäminen, Stubb kertoi.

Stubb piti tiedotustilaisuutensa yhdessä puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) kanssa. Tiistaina Häkkänen allekirjoitti useita asiakirjoja Washingtonissa koskien muun muassa Pohjoismaiden ilmatilan käyttöä.

Lue myös:

    Uusimmat