Stubb tuohtui suurille EU-maille

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) on närkästynyt suurten EU-maiden sooloilusta talouskriisin hoidossa. Stubb on erityisen tuohtunut sunnuntaina Berliinissä järjestetystä taloushuippukokouksesta, johon oli kutsuttu vain EU:n suurimmat talousmahdit.

Stubbin mukaan valikoitujen suurten maiden kesken järjestetyt kokoukset heikentävät pienten jäsenmaiden asemaa EU:ssa. Stubb on huolestunut myös unionin toimielinten ohittamisesta päätöksenteossa.

- EU pohjautuu instituutioihin ja yhteisiin lakeihin. Niistä on pidettävä kiinni, Stubb sanoi Brysselissä pidetyssä EU:n ulkoministerien kokouksessa.

Stubbin mukaan talouskriisiin on haettava yhteisiä ratkaisuja, eikä sovittava asioista vain suurimpien maiden kesken.

Lisäksi EU:hun on Stubbin mukaan viime aikoina kehittynyt huono tapa kutsua koolle pika-aikataululla huippukokouksia, joita ei ehditä valmistelemaan kunnolla ja joiden tulokset jäävät näin ollen heikoiksi.

Esimerkiksi EU:n tämänhetkinen puheenjohtajamaa Tshekki on järjestämässä kaudellaan peräti neljä huippukokousta normaalin kahden kokouksen sijaan. Kokouksista ensimmäinen järjestetään ensi viikonloppuna Brysselissä.

Muutkin maat käärmeissään

Stubb ei ollut ainoa, joka nosti suurten talousmaiden sooloilun esille ministerikokouksessa. Asiasta pitivät Stubbin ohella puheenvuoron myös Ruotsin, Puolan, Belgian, Portugalin ja Luxemburgin edustajat.

Stubbin mukaan suurten maiden sooloilussa on kaikuja 1800-luvun suurvalta-ajattelusta ja "vanhanaikaisesta kansallisvaltiopullistelusta".

- Kriisissä pitäisi puhaltaa yhteen hiileen eikä lähteä eri suuntiin, Stubb summasi.

Stubbin mukaan EU:n toimielinten kunnioittaminen turvaa pienten jäsenmaiden äänten kuulumisen. Hän uskoo, että Lissabonin sopimuksen voimaantulo parantaisi tilannetta tältä osin, sillä se virtaviivaistaisi EU:n päätöksentekoa ja näin vähentäisi suurten maiden halukkuutta omien kuppikuntien muodostamiseen.

Suurten ja pienten jäsenmaiden ristiriidat nousevat EU:ssa esiin tasaisin väliajon. Viimeksi Suomen hallitus puuttui asiaan viime lokakuussa, kun valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) kritisoi Pariisissa järjestettyä Saksan, Britannian, Ranskan ja Italian talouskriisikokousta.

Katso Helena Petäistön raportti Brysselistä (Kymmenen uutiset 23.2.2009)

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat