MTV Uutisten tiedot: Ravintolarajoitusten kevennyksiä kaavaillaan voimaan ensi viikon lopulla – näistä seikoista erimielisyyttä

2:25
Matkailu- ja ravintola-ala ärähtää hallituksen esitykselle ankarien rajoitusten mahdollisesta jatkamisesta: "Märkä rätti kasvoja vasten"

Hallituspuolueet eivät ole päässeet sopuun ravintoloiden rajoituksiin kaavailluista kevennyksistä, joiden olisi pitänyt alkuperäisen aikataulun mukaan tulla voimaan jo tällä viikolla.

Kiistaa on hallituslähteiden mukaan muun muassa siitä, missä määrin erityisesti ruokaravintoloiden anniskelu- ja aukioloaikoja tulisi pidentää ja lievennettäisiinkö terassien rajoituksia sisätiloja enemmän.

Tarkoitus on ollut keventää ravintoloiden kokonaisrajoituksia kautta linjan, koska tautitilanne on valtakunnallisesti parantunut ja tiukimmat rajoitukset eivät enää ole välttämättömiä.

MTV Uutisten tietojen mukaan keskustelua on käyty esimerkiksi siitä, kuinka paljon ravintoloiden rajoituksia voidaan avata suhteessa kultuuri- ja urheilutapahtumiin ja lasten harrastuksiin. Asiassa on kyse on siitä, että kun kontaktien määrä lisääntyy ravintolarajoitusten keventyessä, vaikuttaako se tapahtumien avaamismahdollisuuksiin ja ovatko rajoitukset keskenään oikeassa suhteessa. Aiemmin paljon arvostelua aiheutti tilanne, jossa ravintolat olivat auki varsin vapaasti, mutta kulttuuritapahtumia ei saanut järjestää.

STT:n tietojen mukaan yhtäältä vaakakupissa painaa myös ravintola-alan pitkään jatkunut ahdinko ja toisaalta se, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan tartunnat lähtivät selkeästi alaspäin ravintolasulun yhteydessä.

MTV Uutisten tietojen mukaan neuvotteluissa on keskusteltu myös siitä, voisiko terasseilla olla kevyemmät rajoitukset kuin sisätiloissa. Esillä on ollut myös se, voitaisiinko ruokaravintoloissa päästä lähellä normaalitilaa, vaikka alkoholin anniskeluun keskittyvissä ravintoloissa olisi melko tiukat rajoitukset. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on edellyttänyt, että tiukkojen rajoitusten poistuttua tulisi selkeämmin erotella ruoka- ja seurusteluravintolat sekä sisä- ja ulkotilat.

Asiaa on tarkoitus käsitellä sote-ministeriryhmän kesken maanantaina. 

Ratkaisu pyritään löytämään viimeistään tiistaina, jotta uusi asetus voitaisiin antaa keskiviikkona valtioneuvoston yleisistunnossa. MTV Uutisten tietojen mukaan kevennykset voisivat astua voimaan jo istuntoa seuraavana päivänä helatorstaina tai sen jälkeisenä perjantaina.

Tiukat rajoitukset voimassa kolmatta viikkoa

Tiukat rajoitukset tulivat voimaan 19. huhtikuuta kuuden viikon ravintolasulun päätyttyä.

Hallitus linjasi tuolloin, että rajoituskokonaisuutta tarkastellaan valtakunnallisen epidemiatilanteen pohjalta ensimmäisen kerran kaksi viikkoa rajoitusten alkamisen jälkeen erityisesti terassien, ruokaravintoloiden ja kiihtymisvaiheen alueiden rajoitusten osalta.

Rajoitusten lieventämisen edellytys on epidemiatilanteen suotuisan kehityksen jatkuminen.

Käytännössä lievimmillään ravintolat saisivat olla auki pidempään kuin nykyinen kello 23, ja myös tiukimmilla alueilla rajoitukset olisivat keveämmät kuin nyt.

Tällä hetkellä tiukimmillaan anniskelu pitää lopettaa kello 17, baarin sulkea ovensa kello 18 ja ruokaravintolan kello 19.

Myös näihin siis tulisi jonkin verran lisää aikaa, mutta tarkkoja aikoja puntaroidaan vielä.

Juttua muokattu kello 17.56: STT:n juttua täydennetty MTV Uutisten tiedoilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja