Stressaako? Huono patja voi pilata muutakin kuin yöunesi

Et lähtisi maratonille ilman kunnon lenkkareita. Miksi siis nukkuisit yöstä toiseen huonolla patjalla, joka heikentää unenlaatua?

Huonon patjan vaikutukset ulottuvat paljon sänkyä pidemmälle. Huono ja lyhyt yöuni lisää stressiä, voi aiheuttaa napostelua, joka johtaa painonnousuun ja vaikuttaa jopa muistiin huonontavasti. Lue, miksi hyvä patja on niin tärkeä terveydelle:

Kunnollinen patja voi lievittää stressiä

Tämä johtuu siitä, että hyvä patja luo olosuhteet hyvälle yöunelle. Amerikassa teetetyn tutkimuksen mukaan ihmiset myös usein liittävät uuden ja jämäkämmän patjan myönteisiin mielikuviin, jotka osaltaan vähentävät stressiä. Vanha patja taas linkittyy tiedostamattomasti stressaaviin tilanteisiin ja huonosti nukuttuihin öihin.

Voit olla allerginen patjallesi

Tai ainakin patjan sisältämälle pölylle ja pölypunkeille. Suomessa pölypunkit ovat todella harvinaisia, mutta niitä saattaa kuitenkin esiintyä kosteissa ja pölyisissä paikoissa, kuten navetoissa. Pölypunkit pysyvät poissa, kun huolehdit vuodevaatteiden ja patjan säännöllisestä pesusta ja tuuletuksesta.

"Sopivan jämäkkä" on yksilöllinen käsite

Meistä jokainen ilmoittaa unelmapatjakseen sopivan jämäkän tai sopivan pehmeän patjan. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että sama patja olisi paras jokaisen selälle. Patja kannattaakin valita ammattilaisen avulla omalle keholle sopivaksi. Älä huoli, sinun ei silti tarvitse nukkua eri sängyssä kumppanisi kanssa. Parasta olisi kuitenkin hankkia molemmille omat patjat, jotka voi sitten yhdistää yhteisellä petauspatjalla. Näin molemmat saavat nauttia hyvistä yöunista.

Levoton uni voi kieliä huonosta patjasta

Sojottava jousi tai reikä patjassa ovat selviä merkkejä siitä, että patjasi on tullut tiensä päähän. Ne eivät kuitenkaan ole ainoat merkit, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Nukutko nyt huonommin kuin silloin, kun patjasi oli uusi? Jos syynä ei ole esimerkiksi työstressi, syy saattaa löytyä yksinkertaisesti kulahtaneesta patjasta. Huomaat tämän erityisen hyvin silloin, jos nukut muualla paremmin kuin kotonasi.

Sänky ei ole työpöytä

Muistathan, että sänky tulisi pyhittää unelle ja lemmelle. Jos tuot jatkuvasti töitä sänkyyn, aivosi virittäytyvät odottamaan sähköpostia myös silloin, kun on aika nukkua. Myös elektronisista laitteista huokuva valo on unta häiritsevää ja voi valvottaa sinua.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja