Sekottaako Venäjä pian pakkaa lisää? Hybridiosaamiskeskuksen Smith: "Yhteistyö valjastetaan aseiksi"

1:46
Videolla Smith kertoo, mitä mahdollisia hybridioperaatioita Venäjältä odotetaan, ja miksi perjantai voi olla seuraava päivä, jona niitä nähdään.

On jo laajalti yhteinen näkemys siitä, että Nord Stream -putkien vuodoissa on kyse jonkinlaisesta tihutyöstä, sabotaasista tai muusta tahallisesta teosta, kertoo Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith.

Sen sijaan on vaikeampaa osoittaa aukottomasti se, kuka on teon takana. Smith toteaa, että tekijäksi on vaikea kuvitella mitään ei-valtiollista toimintaa, koska harvoilla tahoilla on kykyä merenalaisen kaasuputken räjäyttämiseen tai muuhun vahingoittamiseen.

Samaan aikaan Venäjä on se taho, joka eniten hyötyy kaasuputken vuodoista.

Päästäänkö putkea edes tutkimaan?

Smith odottaa sitä, että kaasu lopettaa pulppuamisen putkesta. Sen jälkeen eletään mielenkiintoisia aikoja, jos joku taho pääsee tutkimaan putkea ja sen vaurioita. Silloin selviäisi myös, miten tuhot on aiheutettu.

Smith kuitenkaan ei pidä varmana, että putkea päästäisiin helposti tutkimaan.

– Koska Nord Stream omistaa putken, voi olla, ettei mitään valtiota edes päästetä lähelle, hän arvelee.

"Pelaavat Venäjän pussiin"

Smithin mukaan Venäjän taktiikkaan tavallisesti kuuluu, että toteutetun operaation jälkeen ei yleensä aivan heti tehdä mitään vastaavaa, vaan ollaan hiljaiselossa.

Jos Venäjä on teon tehnyt, on se Smithin mukaan kuitenkin jo saavuttanut tavoitteensa: Huomio on siirtynyt Venäjän sisäisistä tapahtumista ja Ukrainassa käytävästä sodasta muualle, kaasun hinta on noussut, Euroopan maat nostavat valmiuttaan ja samalla "pelkokerroin" Euroopassa on noussut, kun huoli vastaavista teoista nousee.

– Tämähän on saanut aikaiseksi vaikka mitä, Smith toteaa.

– Kaikki nämä ikään kuin pelaavat Venäjän pussiin ja Venäjä on saanut aloitteen jälleen kerran tässä Venäjän ja lännen välisessä konfliktissa omiin käsiinsä.

Smithin mukaan lännessä ollaan huomaamassa se, ettei Venäjä elä omasta näkökulmastaan rauhan ajassa, vaan on määritellyt itsensä ikään kuin sotaan Eurooppaa vastaan. Konflikti lännen ja Venäjän välillä on jo kärjistynyt.

Mitä uusia kikkoja Venäjä keksii?

Tapaus voi olla myös osoitus luovuudesta hybridisodan keinoissa, joita Venäjä käyttäisi.

Kaasun tulon katkaisun jälkeen luultiin, että energiakortti on nyt pelattu, mutta nyt vaikuttaa siltä, että Venäjä on keksinyt uusia kortteja pelattavaksi.

Kysymykseksi jää, mitä hybridivaikuttamisen keinoja maalla on yhä jäljellä, ja miten luovia ne ovat. Videolla Smith pohtii erilaisia mahdollisuuksia, joita Venäjä voisi käyttää.

Nähdäänkö seuraava yllätys jo loppuviikosta?

Smith pohtii, voidaanko Venäjän seuraava manööveri nähdä perjantaina, kun Venäjä omasta näkökulmastaan siirtää Ukrainan osia osaksi itseään. Silloin Venäjällä voi olla tavoite kiinnittää huomio jonnekin muualle.

Hän muistuttaa, että Venäjä on yhä voimakkaammin kääntynyt autoritääriseksi valtioksi, jonka hallinto taistelee olemassaolostaan ja jonka ainoa prioriteetti on pysyä vallassa.

– Kaikki tällaiset yhteistyöprojektit, joiden on ajateltu luovan positiivista ilmapiiriä Venäjän ja Euroopan välille, ne valjastetaan ikään kuin aseiksi.

12:38
Katso Smithin haastattelu kokonaisuudessaan videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja