Stasin listat vahva kiristyskeino vakoiluyhteistyöhön?

Moskovan hallussa olevat Stasin listat ovat venäläisille vahva kiristyskeino suomalaisten saamiseksi vakoiluyhteistyöhön. Näin väittää tänään ilmestynyt Venäjän turvallisuuspalvelun ja Suomen suhteita luotaava kirja. Sen mukaan Venäjän tiedustelutoiminta on vilkastunut huomattavasti Suomessa erityisesti yrityssalaisuuksien urkkimiseksi.

Uudessa kirjassaan toimittajat Kuorsalo ja Valkonen sekä ulkoministeriön tutkija Susiluoto avaavat vähemmän mairittelevan kuvan Venäjästä Jeltsinin aikana , kun moraali romahti ja sitten se unohtui. Toilailevan presidentin aikana salainen poliisi kahmi vallan takaisin. Turvallisuuspalvelun FSB:n toiveet täytyivät kun KGB:n eversti Vladimir Putin astui johtoon.

Itänaapurissamme on nyt maa, missä turvallisuuspalvelulla on sama johtava asema kuin Neuvostoliitossa. Uusi salainen poliisi ei harjoita niin avointa terroria kuin KGB, mutta on senkin kädet veriset. (Kirjan mukaan Moskovan taloräjäytykset olivat FSB:n tekeleitä).

- Venäjän turvallisuuspalvelu on myös aktivoitunut ulkomailla. Venäjän tiedustelu on välikauden jälkeen päässyt uudelleen vauhtiin sekä poliittisella tasolla että myös taloudellisella. Ilmeisesti Venäjän tiedustelu keskittyy teollisuusvakoiluun, kertoo toimittaja Martti Valkonen.

Itä-Saksan salaisen poliisin tiedot kätyreistä menivät aikanaan automaattisesti myös Moskovaan ja ovat siellä edelleen.

- Koska heillä on se ja heillä on vakoilijan koulutus he epäilemättä ovat täysin kelvollisia ja velvollisia käyttämään niitä papereita silloin kun tulee vastaan sopiva tilaisuus, lisää Valkonen.

- Suomalaiset ovat olleet helppo ja halpa saalis venäläisille urkkijoille. He ovat puhuneet venäläisille, tai silloin neuvostoliittolaisille, ilman rahaa, pelkästä hyvästä mielestä ne salaisuudet mitä lännestä on ostettu isoilla rahoilla, Martti Valkonen kertoo.

MTV3:n uutisten saamien tietojen mukaan Suomen suojelupoliisilla on kirjan kanssa sama näkemys venäläisvakoilun paluusta.

Kirja ei heilauta Suomen virallista Venäjä-politiikaa suuntaan tai toiseen, mutta tuo kuitenkin tervetullutta suorapuheisuutta virallisen Venäjä-liturgian rinnalle.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 24.09.2003).

Lue myös:

    Uusimmat