Mainos

SS: Yhä useampi vauva syntyy matkalla sairaalaan – Professori: syynä sairaalamatkojen pidentyminen

Matkasynnytysten määrä on kasvanut samalla kun synnytysten kokonaismäärä on vähentynyt, uutisoi Savon Sanomat. Sairaalan ulkopuolisten synnytysten yleistyminen on yhteydessä synnytyslaitosten lakkauttamiseen ja sairaalamatkojen pitenemiseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ennakkotiedon mukaan vuonna 2016 matkalla sairaalaan syntyi 92 lasta. Vuonna 2015 vastaava luku oli 82. Kymmenen vuotta aikaisemmin sairaalamatkalla syntyi vain 35 lasta.

Myös muiden sairaalan ulkopuolella tapahtuneiden suunnittelemattomien synnytysten määrä on kasvanut reilusti.

Vuonna 2004 sairaalan ulkopuolella suunnittelemattomia synnytyksiä oli 37. Vuoden 2016 ennakkotiedon mukaan niitä oli 98.

THL:n tutkimusprofessori Mika Gisslerin mukaan sairaalan ulkopuolisten synnytysten yleistyminen on suoraan yhteydessä synnytysosastojen lakkauttamiseen ja matkojen pidentymiseen.

Vuonna 1987 Suomessa oli 53 synnytyssairaalaa, viime vuonna niitä oli enää 26.

– Pirkanmaalla on tehty tutkimus, että matkasynnytysten riski kasvaa jo, kun synnytyssairaalaan on matkaa vähintään 40 kilometriä tai 35 minuuttia. Varsinkin muilla kuin ensisynnyttäjillä synnytys voi alkaa hyvin nopeasti, ja sitten ei ehditäkään sairaalaan asti, Gissler sanoo Savon Sanomille.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja