SS: Huumepoliisit ja tullitarkastajat ottavat käyttöön hengityssuojaimet - uusien huumeiden vahvuudet kasvaneet ennätyssuuriksi

Poliisille hengityssuojaimet huume-etsinnöissä 1:32

Poliisit alkavat käyttää huumerikoksiin liittyvissä kotietsinnöissä nykyistä herkemmin hengityssuojaimia, Savon Sanomat uutisoivat.

Syynä tähän ovat havainnot uusista, aiempaa vahvemmista huumeista ja laittomista lääkeaineista.

Osa niistä voi aiheuttaa vakavan myrkytysvaaran jo ihokontaktista tai ainetta hengittäessä.

Myös tulli tarkistaa suojautumisohjeensa mahdollisten huumelähetysten käsittelyssä.

Uusin tulokas on maailman vahvin tunnettu opioidi

Poliisi joutuu käsittelemään huumeita esimerkiksi etsinnöillä asuntoihin, autoihin, postilähetyksiin tai maastokätköihin.

– Nyt on selvää, ettei enää voi nuuskaista oudosta purkista, mitähän siellä mahtaa olla, rikoskomisario Juha Korhonen Itä-Suomen poliisista kertoo.

Muun muassa Kuopiossa huumekauppiaiden kotietsinnöistä on jo paljastunut vaarallisia happoja ja uusia huumekemikaaleja.

Tullin mukaan Suomessa on on löytynyt viime aikoina useita vaarallisia lääkekemikaaleja.

Uusin löytö on karfentaniili, joka on vaikutuksiltaan maailman vahvin tunnettu opioidi. Pienikin ihokosketus voi aiheuttaa vakavia oireita.

Korhosen mukaan myös poliisikoirien ohjaajien kanssa täytyy käydä uusien aineiden ominaisuuksia läpi.

Vahvuus kasvanut myös kannabiksessa

Euroopan huumausaineiden seurantakeskus EMCDDA:n tietojen mukaan huumeiden vahvuus on kasvanut ennätyksellisen suureksi koko Euroopassa. Havainto koskee myös perinteisiä huumeita kuten kannabista ja ekstaasia.

EMCDDA-viraston mukaan kannabiksen vahvuus on noussut, koska Marokossa ja Albaniassa on otettu käyttöön uusia voimakkaita kasvilajikkeita sekä tehostettu tuotantotekniikkaa.

Muissa aineissa vahvuuksien koventuminen johtuu valmistuskemikaalien hyvästä saatavuudesta Itä-Euroopassa sekä uusien halpojen aineiden tuontivyörystä Kiinasta.

Lue myös:

    Uusimmat