Mainos

SS: Asevelvollisten kunto laskee ja keskipaino nousee yhä – opetushallitus tiedostaa ongelman

Asevelvollisten kunto jatkaa laskuaan samalla kun alokkaiden keskipaino on noussut. Jopa neljännes koulutettavista varusmiehistä ei pystyisi selviämään jalkaväessä jääkärin vaatimuksista, uutisoi Savon Sanomat.

– Kelpaava juoksutulos on 2 600 metriä 12 minuuttiin, Puolustusvoimien liikuntapäällikkö, everstiluutnantti Harri Koski sanoo Savon Sanomille.

Asevelvollisten keskipaino on noussut 2000-luvulla lähes seitsemän kiloa samalla kun keskipituudessa ei ole tapahtunut suuria muutoksia.

Alokkaiden kunnossa on suuria keskinäisiä eroja. Palvelukseen astuvien joukossa on myös runsaasti liikuntaa harrastavia.

– Iso osa alokkaista taas on erittäin hyväkuntoisia. Voi sanoa, että liikuntaa harrastetaan paljon tai ei sitten juuri lainkaan.

Opetushallitus tiedostaa nuorten pitkään jatkuneen kunnon huononemisen ja pyrkii ottamaan asian huomioon myös opetussuunnitelmissa.

– Koululaisten kunnon seuraamisessa on ollut iso tietoaukko, mutta Move! -ohjelma sekä uudet opetussuunnitelmat tähtäävät liikunnan arvostuksen kasvattamiseen, opetusneuvos Matti Pietilä sanoo lehdelle.

Tiukkojen kuntotestien sijaan kouluissa pyritään kannustamaan nuoria liikkumaan.

– Liian kovista vaatimuksista voi jäädä koululaisille ikäviä muistoja loppuiäksi. Pedagogisestikin tilanne on vaikea, jos nuoret erotellaan äärimmäisiä ponnistuksia vaativissa testeissä. Huonot tulokset voivat aiheuttaa sen, että viimeinenkin kipinä liikuntaan katoaa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja