SPR: Suurin osa Suomessa asuvista on todistanut rasismia, mutta alle puolet puuttuu siihen

Nuoret ja nuoret aikuiset puuttuvat rasismiin useammin kuin muut.

Suomessa asuvista 82 prosenttia on todistanut tai kokenut itseensä tai toisiin kohdistuvaa rasismia, selviää Suomen Punaisen Ristin (SPR) kyselytutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan rasismia havaitaan Suomessa eniten verkossa, mediassa ja somessa. Vastaajista lähes 60 prosenttia kertoi näin.

Julkisilla paikoilla, kuten kaupassa, liikennevälineissä ja kadulla, rasismia sanoi todistaneensa vajaat 40 prosenttia vastaajista. Rekrytoinnissa, asuntomarkkinoilla tai palveluissa esiintyvää rakenteellista rasismia kertoo todistaneensa vajaat 15 prosenttia vastaajista.

Tulosten mukaan nuoret ja nuoret aikuiset puuttuvat rasismiin useammin kuin muut. Tutkimukseen vastanneista 15–24-vuotiaista yli puolet kertoo puuttuneensa todistamaansa rasismiin. Kaikista vastaajista näin kertoi tehneensä 45 prosenttia.

– On hienoa, että nuoret ja nuoret aikuiset kertovat näin vahvasti osaavansa puuttua rasismiin. Vastuun ei pitäisi kuitenkaan olla yksin nuorilla. Nuorilta itseltään on tullut myös toivetta, että aikuiset puuttuisivat aktiivisemmin rasismiin, sanoo Suomen Punaisen Ristin rasisminvastaisen toiminnan suunnittelija Sanna Saarto tiedotteessa.

Tutkimukseen osallistuneista reilut 60 prosenttia kokee osaavansa puuttua rasismiin. 

Rasismiin on tutkimuksen mukaan puututtu eniten tarttumalla rasistisiin vitseihin tai puheeseen, osoittamalla tukea rasismia kokeneelle tai menemällä tilanteeseen väliin. Lisäksi reilu viidennes vastaajista kertoo puuttuneensa työpaikan tai oppilaitoksen syrjiviin käytäntöihin.

Kyselytutkimuksen toteutti Taloustutkimus. Kyselyyn vastasi helmikuussa reilut tuhat henkilöä.

Lue myös:

    Uusimmat