Mainos

SPR vastaa: Miten Suomeen saapuneita turvapaikanhakijoita voi auttaa?

Pakolaisuutisointi on herättänyt suomalaisissa ennennäkemättömän halun auttaa hätää kärsiviä. MTV Uutiset kysyi avustustoimintaa koordinoivalta SPR:ltä, mitä tavallinen kansalainen voi tehdä turvapaikanhakijoiden hyväksi? 

Koskaan aikaisemmin emme ole kohdanneet näin valtavaa auttamisen halua, toteaa vapaaehtois- ja nuorisotoiminnan päällikkö Erja Reinikainen SPR:stä.

– Ihmiset haluavat auttaa sankoin joukoin, mikä on "positiivinen ongelma", jos näin voi sanoa. Meille tuli yksistään tänne Helsinki-Uusimaa piiriin keskiviikkona 500 vapaaehtoista, kun meille tulee tavallisesti vuosittain vapaaehtoisia 4000.

– Tämä on selvä vastaisku yhteiskunnassa vellovalle ikävälle keskustelulle turvapaikanhakijoiden ympärillä, iloitsee Reinikainen.

Reinikainen neuvoo vapaaehtoisia odottamaan, sillä vastaanottokeskuksia vasta perustetaan parhaillaan.

– Käynnistämisvaiheessa siellä ei välttämättä juuri nyt ehditä kouluttaa ja opastaa vapaaehtoisia, kun työtekijät ovat kädet täynnä toiminnan aloittamiskiireitä.

– Vapaaehtoisia tarvitaan ystäviksi kotoutumisen tukemiseen, johon kuuluu esimerkiksi suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin tutustumiseen eli ihan tavallisia asioita kuten kaupassa- tai sienimetsällä käymistä tai vaikka jalkapallon pelaamista.

SPR:n mukaan vapaaehtoiset voivat järjestää vastaanottokeskusten asukkaille läksypiirejä, kielikerhoja ja erilaista harrastustoimintaa.

Vaateapua tullut valtavasti 

Tiedottaja Inka Kovanen Suomen Punaisesta Rististä kertoo, että vaatelahjoituksia on tullut niin paljon, että niitä ei tarvita tällä hetkellä.

– Ihmisten auttamishalu on ollut niin valtavaa, ettei vaatteita tarvita nyt, mutta ilmoitamme heti, jos tilanne muuttuu. Jos haluaa kuitenkin lahjoittaa vaatteita, niitä voi tuoda SPR:n konttitavarataloihin, joista vastaanottokeskukset hakevat vaatteita tarpeen mukaan. 

– Jos vaatteita jää yli turvapaikanhakijoita, ne myydään konteissa ja tulot käytetään SPR:n kotimaantoimintaan, katastrofirahastoon ja Kontin toiminnan kehittämiseen. Kerromme, jos tilanne muuttuu, lisää Kovanen.

SPR:n mukaan rahalahjoituksia kaivataan kipeästi, sillä kansainvälinen Punainen Risti esitti tänään hätäapuvetoomuksen Kreikassa olevien turvapaikanhakijoiden auttamiseksi. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja