Sotarikoksista syytetty sierraleonelaismies sanoo, ettei osallistunut aseelliseen toimintaan enää tammikuun 1997 jälkeen – "Minua kutsuttiin yhä komentajaksi, vaikka en sitä enää ollut"

Pirkanmaan käräjäoikeudessa on aloitettu sotarikoksista syytetyn sierraleonelaismiehen kuuleminen.

Aamupäivällä istunnossa käytiin läpi puolustuksen kysymyksiä syytetyn taustasta ja elämästä 1990- ja 2000-lukujen vaihteeseen asti.

Gibril Massaquoi, 51, kertoi päätyneensä Sierra Leonen hallitusta vastaan taistelleen Revolutionary United Front (RUF) -kapinallisryhmän riveihin, kun RUF valtasi hänen kotikylänsä vuonna 1991. Hän oli tuolloin parikymppinen ja toimi opettajana.

Massaquoin mukaan hänet valittiin työskentelemään yhdessä RUF:n toimistoista.

– Kun he saivat tietää, että olin opettaja, he tekivät minusta vastaanottovirkailijan. Osa heidän toiminnastaan tuntui epämukavalta, oli uhkauksia ja loukkaavaa kielenkäyttöä, mihin en ollut tottunut. Siksi pakenin viereiseen kylään, hän kertoi oikeudelle.

Massaquoi palasi kuitenkin pian takaisin, koska kertomansa mukaan pelkäsi äitinsä puolesta. Istunnossa hänen vaikutti hetken olevan vaikeaa jatkaa.

– Menin takaisin, koska äitini henki oli vaarassa, hän sitten sanoi.

Englannin tulkki ja fläppitaulu apuna

Massaquoita kuullaan käräjäsalissa englannin kielen tulkin välityksellä. Hänelle tuotiin saliin myös fläppitaulu, johon hän saattoi kirjoittaa näkyviin muun muassa kertomiaan paikkakuntia ja ihmisten nimiä.

Massaquoi kertoi, että kun hän oli palannut RUF:n palvelukseen, hänelle annettiin sotilaallista koulutusta ja hän nousi Alligator Forces -nimisen RUF-joukon komentajaksi. 

Massaquoin mukaan sotilaallinen toiminta loppui kuitenkin hänen osaltaan jo tammikuussa 1997, kun hänet nimitettiin RUF:n puhemieheksi.

– En enää osallistunut mihinkään aseelliseen toimintaan. Mutta vaikka en enää ollut sotilasmielessä komentaja, minua kuitenkin aina kutsuttiin komentajaksi, hän selitti.

Loppuvuodesta 1999 RUF:n johtaja Foday Sankoh nimitti Massaquoin erityisavustajakseen. Massaquoin mukaan avustajan tehtäviin kuului muun muassa osallistumista rauhanprosessiin Sierra Leonen hallituksen kanssa ja hallituksen virkamiesten tapaamisia.

Kuuleminen 2000-luvun tapahtumista jatkuu iltapäivällä. Massaqoin kuulemiseen on varattu myös huominen.

Pääsi todistajansuojeluun ja sijoitettiin Suomeen

Massaquoita syytetään murhista, törkeistä raiskauksista, törkeästä sodankäyntirikoksesta ja törkeästä ihmisoikeuksien loukkaamisesta poikkeuksellisissa oloissa.

Hänen epäillään tehneen rikokset ollessaan korkeassa asemassa RUF:ssä Sierra Leonen naapurimaan Liberian sisällissodassa vuosina 1999–2003. RUF taisteli Liberiassa Liberian presidentin Charles Taylorin tukena. 

Massaquoi on kiistänyt syytteet. Hänen puolustuksensa mukaan Massaquoi ei edes käynyt Liberiassa enää kesäkuun 2001 jälkeen.

Syytetty on asunut Suomessa vuodesta 2008. Suomeen hän päätyi todistettuaan 2000-luvun alkuvuosina Sierra Leonen sisällissodan julmuuksia käsitelleessä erityistuomioistuimessa.

Todistajana Massaquoi pääsi erityistuomioistuimen suojeluun, ja hänet sijoitettiin sittemmin Suomeen Suomen ja tuomioistuimen välisen valtiosopimuksen nojalla.

Sopimuksen tarkoituksena oli tukea tuomioistuimen toimintaa muun muassa takaamalla todistajien turvallisuus sijoittamalla heidät pois kotimaastaan.

Suomella on ollut samanlaisia sopimuksia entisen Jugoslavian alueella tehtyjä rikoksia käsitelleen kansainvälisen sotarikostuomioistuimen ja Haagissa toimivan kansainvälisen rikostuomioistuimen kanssa.

KRP:n tutkinta alkoi vuonna 2018 sen jälkeen, kun sveitsiläinen Civitas Maxima -kansalaisjärjestö toimitti Suomen viranomaisille tietoja Massaquoin epäillyistä teoista. Kansainvälisten sopimusten mukaisesti oikeudenkäynti käydään Suomessa, koska Massaquoi asuu täällä eikä Liberia ole vaatinut hänen luovuttamistaan oikeudenkäyntiä varten.

STT kertoo Massaquoin nimen poikkeuksellisesti jo käräjäkäsittelyvaiheessa rikosepäilyjen poikkeuksellisen vakavuuden ja miehen aseman vuoksi.

Muokattu kello 13.38: Korjattu otsikon vuosiluku. Syytetty sanoi, ettei osallistunut aseelliseen toimintaan vuoden 1997 jälkeen, ei 2007 kuten otsikossa aiemmin luki.

Lue myös:

    Uusimmat