WP: Wagner-pomo Prigozhin tarjosi Ukrainalle tietoja venäläisjoukkojen asemista

Wagnerin johtaja pilkkasi Putinia – tutkija: Hän on täysin riippuvainen Kremlistä 5:04
Wagner-pomo Prigozhin pilkkasi Putinia – tutkija: Hän on täysin riippuvainen Kremlistä

Venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin tarjosi tammikuussa Ukrainalle tietoja venäläisjoukkojen asemista, kertoo yhdysvaltalaislehti Washington Post.

Vastapalveluksena Prigozhin pyysi ukrainalaiskomentajia vetämään sotilaansa Bahmutin kaupungin ympäristöstä. Bahmutista oli jo tuohon mennessä käyty kuukausien ajan taisteluita ja Wagnerin joukkoja oli kuollut kaupungissa valtavat määrät.

Prigozhin välitti tarjouksensa Ukrainan sotilastiedustelussa oleville yhteyshenkilöilleen, joiden kanssa hän on pitänyt salaa yhteyksiä Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodankin aikana.

Lehden mukaan kaksi ukrainalaisvirkamiestä on vahvistanut, että Prigozhin on keskustellut Ukrainan tiedusteluviranomaisten kanssa useaan otteeseen.

Tiedot pohjaavat kevään aikana laajasti raportoidun Yhdysvaltain puolustusministeriön tietovuodon yhteydessä vuodettuihin asiakirjoihin. Washington Post kertoo viittaavansa nyt tiedustelutietoihin, joista ei ole raportoitu aiemmin.

Prigozhin on esittänyt tarjouksensa useasti

Erään virkamiehen mukaan Prigozhin oli esittänyt Bahmutia koskevan tarjouksensa useammin kuin kerran. Ukraina oli kuitenkin torjunut tarjoukset, koska viranomaiset eivät luottaneet Prigozhiniin ja arvelivat hänen ehdotustensa voineen olla epärehellisiä. Yhdysvaltalaisvirkamies on sanonut, että Washingtonissa on ollut niin ikään vastaavanlaisia epäilyksiä Prigozhinin aikomuksista.

Ukrainalaiset ja yhdysvaltalaiset virkamiehet ovat kommentoineet arkaluonteisia tietoja nimettömänä.

Vuodetut asiakirjat antavat myös ymmärtää, että Ukraina epäilee tai mahdollisesti jopa tietää Venäjän olevan tietoisia siitä, että Prigozhin on pitänyt yhteyttä ukrainalaisiin tiedusteluviranomaisiin.

Venäjän hallinto ei lehden mukaan vastannut kommenttipyyntöön Prigozhinin yhteydenpitoon liittyen.

Prigozhin on ollut toistuvasti poikkiteloin Venäjän sotilasjohdon kanssa ja viime viikolla hänen arvioitiin voitonpäivän yhteydessä kritisoineen jopa presidentti Vladimir Putinia.

Wagner-pomo vastasi väitteisiin vitsaillen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ei vahvistanut yhteydenottoja Prigozhinin kanssa Washington Postille aiemmin tässä kuussa antamassaan haastattelussa, lehti kertoo. Hän myös vastusti salaisten tietojen julkaisemista ja sanoi uskovansa, että vuodot hyödyttävät Venäjää.

Erään asiakirjan mukaan Prigozhin on puhelujen lisäksi tavannut ukrainalaistiedustelun henkilökuntaa myös kasvotusten nimeltä mainitsemattomassa Afrikan maassa.

Kun Wagner-pomolle itselleen kerrottiin, että yhdysvaltalaiset tiedusteluasiakirjat paljastavat hänen yhteydenpitonsa Ukrainan tiedustelun kanssa, Prigozhin vaikutti Washington Postin mukaan vitsailevan aiheesta.

–  Tietysti voin vahvistaa tämän tiedon, meillä ei ole mitään piilotettavaa ulkomaisilta tiedustelupalveluilta, hän kirjoitti sunnuntaina Telegram-kanavallaan ja väitti olevansa Afrikassa Ukrainan sotilastiedustelun johtajan kanssa.

Hän ei ainakaan heti vastannut kysymykseen Bahmutia koskevasta tarjouksestaan.

Lue myös:

    Uusimmat