Sosialistit voittamassa odotetusti Portugalin vaalit – voittoa siivittivät muun muassa työttömyyden lasku ja eläkkeiden nosto

Sosialistit ovat voittamassa Portugalin parlamenttivaalit. Ovensuukyselyjen mukaan puolue saa 100–117 paikkaa. Enemmistöön tarvitaan 116 paikkaa.

Sosialistit hallitsivat edellisen nelivuotiskauden kahden vasemmistopuolueen tuella vähemmistöhallituksella. Nyt heillä kuitenkin saattaisi olla mahdollisuus muodostaa hallitus yksin.

Pääministeri Antonio Costaa auttoi vaalivoittoon maan hyvä taloustilanne ja työttömyyden lasku.

Talous kasvoi toissa vuonna 3,5 prosenttia ja viime vuonna 2,4 prosenttia. Työttömyys oli heinäkuussa 6,4 prosenttia. Samaan aikaan hallituksen tähtäimessä on budjetti, jonka alijäämä on alhaisin sen jälkeen, kun Portugali palasi demokratiaan vuonna 1974.

Äänestysprosentti oli kello 16 paikallista aikaa hieman alle 39, kun vuoden 2015 vaaleissa se oli samaan aikaan yli 44 prosenttia.

Vaalihuoneistojen oli määrä sulkeutua sunnuntaina kello 22 Suomen aikaa.

Eläkkeen nostaminen toi äänen

Eläköitynyt julkisen sektorin työntekijä Antonio Tavares, 76, sanoi äänestäneensä sosialisteja, koska hallitus nosti eläkkeitä 50–100 eurolla kuukautta kohti.

– Eihän se paljon ole, enemmälle olisi käyttöä, mutta voipahan elää vähän mukavammin, Tavares summasi äänestettyään Lissabonissa.

PSD:n johtaja Rui Rio vaikutti jo olevan valmis hyväksymään tappionsa.

– Olisi kiva voida sanoa, että olen melko varma voitostani, mutta näin ei ole, hän sanoi radiohaastattelussa perjantaina.

Politiikan tutkijan mukaan istuvan pääministerin asema on hyvä, vaikka hän joutuisikin turvautumaan vähemmistöhallitukseen.

– Antonio Costalla on edessään useita avoimia ovia valtaan, uskoi Lissabonin yliopiston politiikan tutkija Antonio Costa Pinto

Lue myös:

    Uusimmat