Mainos

Espanjassa konservatiivit saamassa viime vaaleja suuremman voiton

Espanjassa konservatiivit ovat saamassa vaalivoiton parlamenttivaaleissa. Kun äänistä oli laskettu noin 90 prosenttia, nykyinen hallituspuolue, konservatiivinen kansanpuolue PP on nousemassa maan suurimmaksi. 

Enemmistöä parlamenttiin se ei kuitenkaan saa. Parlamentin 350 paikasta 137 menee alustavan ääntenlaskennan mukaan konservatiiveille. Joulukuussa puolue onnistui nappamaan vain 123 paikkaa.

Ennakko-odotuksista poiketen vasemmistolainen Podemos ei yltäne syrjäyttämään sosialisteja suurimpana vasemmistoryhmänä, vaan jää kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Espanjalaiset äänestivät eilisellä uusintakierroksella, koska joulukuussa parlamenttiin valitut puolueet eivät päässeet sopuun koalitiosta.

Vaalitulos ei tällä kertaa alustavan ääntenlaskun mukaan juuri eroa edellisestä, mutta politiikoilla on nyt suurempi paine päästä sopun hallituksesta siitä huolimatta, ettei yksikään puolue vieläkään näytä saavuttaneen enemmistöä.

"Nyt ei ole kokeilujen aika"

Espanjalaiset äänestivät parlamenttivaaleissa vain kolme päivää Britannian EU-kansanäänestyksen jälkeen. On mahdollista, että sitä seurannut epävarmuus ja markkinasekasorto säikyttivät radikaaleilla uudistuslupauksilla kampanjoineen Podemoksen äänestämistä pohtineita viime hetkellä perinteisempien sosialistien kannalle. 

Sosialisteja äänestänyt 39-vuotias it-insinööri David Rico sanoo, ettei usko uusilla puolueilla olevan tarpeeksi kokemusta.

– Nyt ei ole kokeilujen aika. Katsotaan vaikka Britanniaa, siellä osakekurssit sukelsivat.

Podemos lupasi vaalikampanjassaan taistella Espanjan vähäosaisimpien puolesta ja torjui muun muassa EU:n leikkauksia sisältävän talousohjelman. Konservatiivinen PP puolestaan korosti vaalikampanjassaan vakautta.   

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.