Sosiaalityöntekijöiden palkat syynissä – korotuksien toivotaan houkuttavan työhön: "Ääritapauksissa jopa puolet lastensuojelun työntekijöistä on vaihtunut vuoden sisällä"

Yli kolmannes sosiaalityöntekijöistä saanut palkankorotuksen viimeisen vuoden aikana – saatavuudessa on isoja alueellisia eroja 2:19

Sosiaalityöntekijöiden saatavuudessa on isoja alueellisia eroja ja kuntien välinen palkkakilpailu käy kiivaana. Yli kolmannes sosiaalityöntekijöistä on saanut viimeisen vuoden aikana palkankorotuksen.

Palkkahaitari on suurin lastensuojelussa: yli 600 euroa. Helsingin kaupunki nostaa palkkoja tämän viikon lopussa.

Elina Bruk työskentelee aikuissosiaalityöntekijänä Helsingin Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa. Hän on tyytyväinen työpaikkaansa.

– Täällä on todella mukavat esimiehet ja hyvä työyhteisö, Bruk sanoo.

Hänen työkuormituksensa on nyt kohtuullisempaa, sillä asiakkaita on nykyään kuusikymmentä aiemman sadankahdenkymmenen sijasta. Tuleva vajaan kahdensadan euron palkankorotus on Brukin mielestä hyvä alku.

– Teemme todella vaativaa viranomaistyötä, hän huomauttaa.

"Jopa puolet lastensuojelun työntekijöistä on vaihtunut vuoden sisällä"

Helsingin lastensuojelussa sosiaalityöntekijän palkka nousee 3600 euroon. Siellä kuormitus näkyy suurena vaihtuvuutena.
Ministeriön vielä julkaisemattoman selvityksen mukaan vuonna 2017 vaihtuvuus on ollut suurta.

– Oli Ihan yleistäkin, että vaihtuuvuus oli kolmenkymmenen, neljänkymmenen prosentin luokkaa. Ääritapauksissa jopa puolet lastensuojelun työntekijöistä on vaihtunut vuoden sisällä, kertoo sosiaalineuvos Juha Luomala Sosiaali- ja terveysministeriöstä.

"Lastensuojelu on läpikulkupaikka vastavalmistuneille"

Sosiaalihuoltoselvityksen tekijän mukaan kuntien välinen palkkakilpailu on nopeatempoista ja johtuu paikallisista, erityisesti lastensuojeluun liittyvistä kriiseistä.

– Johtuen siitä, että lastensuojelu on usein läpikulkupaikka vastavalmistuneille, kertoo Posken projektipäällikkö Petri Vuorijärvi.

Tilanne näkyy saatavuuseroina. Viime vuonna vaikeinta oli Kanta-Hämeessä, helpointa Lapissa. Talentian mukaan monen sosiaalityöntekijän palkka on nousussa.

– Ihan viimeisen kahdentoista kuukauden aikana on kymmeniä kuntia, joissa on tehty tarkastuksia. Meidän palkkatutkimuksessamme tarkastuksia oli saanut kolmekymmentäkuusi prosenttia johtavista sosiaalityöntekijöistä ja sosiaalityöntekijöistä, sanoo Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki.

– Palkankorotukset olivat keskimäärin 190 euroa, mutta 25 prosenttia saaneista korotus oli yli 300 ja huippuluvut oli 500 ja 800 euroa kuussa, hän jatkaa.

Kalasatamassa tulevat korotukset näkyvät rekrytoinneissa jo ennalta. Viime hakukierrokselta löytyi kelpoisuudet täyttäviä sosiaalityöntekijöitä kuusi kappaletta, kun on ollut sellaisiakin kierroksia, että kelpoisuudet täyttäviä ei ole ollut yhtäkään.

 

Lue myös:

    Uusimmat