Sosiaalisen median liikuntahaasteestä jättihitti! Näin suomalaiset liikkuivat tänä talvena

Vähäluminen talvi vaikuttaa eniten hyötyliikuntaan ja hiihtoon.

Hiihto on perinteisesti yksi suosituimmista talvilajeista, mutta talvi 2013–2014 on ollut poikkeuksellisen vähäluminen ja lämmin. Urheilusovellus HeiaHeia.com tutki, miten vähälumisuus on vaikuttanut suomalaisten liikkumiseen.

Selvitystä varten tutkittiin satojentuhansien suomalaiskäyttäjiensä tilastoja. Lisäksi tehtiin käyttäjäkysely, johon vastasi yli 1500 suomalaista.

Hiihto oli vuoden 2013 tammi-helmikuussa Suomen kolmanneksi harrastetuin laji heti kestosuosikkien, siis kävelyn ja kuntosalin, jälkeen. Tänä talvena hiihto oli tammikuussa vasta suosikkisijalla 12. Helmikuussa laji kuitenkin kipusi kuudennelle sijalle. Luonnonlumen puute siis söi hiihtokilometrit alkutalvesta, mutta esimerkiksi hiihtolomat auttoivat ihmisiä pääsemään lumen luokse.

– Suomalaisista noin 40 prosenttia harrastaa maastohiihtoa. Valtaosalle hiihtäjistä harrastuspaikka on omaa kotia lähinnä olevin latu. On luonnollista, että kun ei ole lunta, niin siirrytään muiden, helposti saavutettavien lajien pariin, Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson toteaa.

Vähäluminen talvi on ollut myrkkyä myös hiihtotapahtumille.

– Latuyhdistysten ja urheiluseurojen tälle talvelle suunnitelluista hiihtotapahtumista ja laturetkistä 75 prosenttia on jouduttu peruuttamaan, Karlsson kertoo.

Hyötyliikunnassa vähäluminen talvi näkyy vielä selvemmin. Lumenluonti on oivaa arkista hikijumppaa, joka on ollut parhaina talvina kymmenen kärjessä, mutta tänä talvena "laji" on jäänyt suuressa osassa maata kevyeksi harjailuksi.

Pyöräilyä kelit sen sijaan ovat suosineet. Pyöräily on talven 2014 viidenneksi harrastetuin laji ja selvästi pari pykälää normaalia talvea ylempänä. Kuinka usein maantiepyöräilykausi on alkanut maaliskuun alussa?

Tilastojen valossa laskettelu ja lumilautailu ovat yllättävän vähän keliriippuvaisia talvilajeja. Lajit sijoittuvat aavistuksen edellisvuosia alemmas, mutta lasku ei ole läheskään niin dramaattinen kuin hiihdossa. Tähän vaikuttaa luonnollisesti rinteiden lumettaminen sekä se, että laskettelun harrastus painottuu lomiin ja muutamiin jaksoihin joka talvi – säävaihteluista huolimatta.

Vähiten keliriippuvaisiin talvilajeihin kuuluu jääkiekko: harrastuskäyrät ovat identtiset viime vuosien aikana. Luistelu ilman mailaa on täysin keliriippuvaista.

Lumeton talvi madaltaa mielialaa, muttei liikuntamääriä

Talvilajien harrastajat ovat tilastojen valossa ulkoilmaihmisiä. Käyttäjäkyselyssä lukuisat vastaajat kommentoivat vähälumisen talven negatiivisista vaikutuksista mielialaan, kun ei ole esimerkiksi päässyt hiihtämään.

Reilu kolmannes vastaajista kertoi juosseensa tai kävelleensä normaalia talvea enemmän; joka viides on siirtynyt harrastamaan sisäliikuntaa. Lumen perässä ilmoitti matkustaneensa kuusi prosenttia kyselyn vastaajista.

Lumen vähyys ei kuitenkaan juuri ole vähentänyt liikkumista: vain joka kymmenes sanoi liikkuneensa tänä talvena vähemmän kuin muina vuosina.

Onko keskivartalo uusi hauis?

Alkuvuoden 2014 lajien yllätysnousija ei olekaan talvilaji! Tammikuun alussa ympäri Suomen lähti sosiaalisessa mediassa leviämään 30-päivän "lankkuhaaste", joka on näkynyt myös HeiaHeia-käyttäjien treenivirrassa.

Haasteessa lähdettiin kehittämään omaa lankutuskykyä helposta 20 sekunnin suorituksesta askel kerrallaan hurjaan viiteen minuutin lankkuun.

Aiemmin tilastollisesti mitätön marginaalilaji hypähti tammikuussa yli sata sijaa edellistä vuotta korkeammalle, sijalle 31, ja oli tilastoissa esimerkiksi vesijuoksun edellä.

Haasteen suosioon vaikutti varmasti jokavuotinen alkuvuoden ryhtiliike, suorituksen verrattain lyhyt kesto, suorituksen paikkariippumattomuus sekä kaverien esimerkki. Yleisempänä trendinä tilastoissa on nähtävissä erilaisten keskivartaloharjoitteiden, kuten core-jumppien ja kehonpainoharjoitteiden kasvava suosio. Onko keskivartalo siis uusi hauis?

Myös crossfit-huuma näyttää voivan hyvin: cross training, kuntopiiri ja crossfit olivat kaikki Suomen top30-lajien joukossa vuonna 2013.

Top 20 -lajit Suomessa 2013!

1. Kävely

2. Kuntosali

3. Pyöräily

4. Juoksu

5. Koiran ulkoilutus

6. Lenkkeily

7. Venyttely

8. Hiihto

9. Uinti

10. Jumppa

11. BodyPump

12. Kahvakuula

13. Spinning

14. Salibandy

15. Siivous

16. Sisäpyöräily

17. Cross training

18. Sauvakävely

19. Ratsastus

20. Zumba


Lue myös:


Keventäjät: Lihasvoimat testiin! (24.2.2014)

(MTV LIFESTYLE – ePRESSI)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja