Sopiiko valinnanvapaus PS:n vaalilupaukseen? "Emme hyväksy suuryritysten voitontavoittelua"

Sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapauden valmistelu voi johtaa tiukkaan vääntöön, jos perussuomalaiset pitää vaaliohjelmansa linjauksesta kiinni. 

Puolue vastusti vaalien alla voimakkaasti suuryritysten voitontavoittelua julkisissa sosiaali- ja terveyspalveluissa. Perussuomalaiset linjasi eduskuntavaaliohjelmassaan, että palveluiden tuottajissa tulisi suosia pieniä ja keskisuuria yrityksiä sekä kolmatta sektoria. 

– Verovaroin kustannettavassa järjestelmässä ei voida pitää eettisesti kestävänä sitä, että valtion rahoituksen kautta tuetaan yksityisten suuryritysten kasvua ja voitontavoittelua, todetaan puolueen vaaliohjelmassa.

Mitä muuta puolueet sanoivat sotesta ennen eduskuntavaaleja?

“Rahoitusjärjestelmän uudistuksessa siirrytään aitoon monituottajamalliin, jossa soveltuvia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita tuottavat kunnat, yritykset ja järjestöt toimivat kaikki samoilla säännöillä. “ Kokoomus

“Kansalaisten on päästävä asuinpaikasta riippumatta lääkäriin nopeasti ja kohtuullisen matkan päässä. Väestöryhmien välisiä terveys- ja hyvinvointieroja on kavennettava. “ Keskusta

“Suomessa on erinomaisia pieniä synnytysyksiköitä, joissa on vahvasti ammattitaitoinen, motivoitunut henkilöstö. Tätä me haluamme vaalia.” Perussuomalaiset

Hallitus päätti kovan sote-taistelun jälkeen kirjata, että jatkossa käyttäjä voisi valita palveluiden julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tuottajan. Valinnanvapautta käytettäisiin pääsääntöisesti perustasolla ja soveltuvin osin erikoistasolla. 

Osakemarkkinoilla hallituksen viesti otettiin vasta innostuneesti. Sote-sovun syntymisen jälkeen maanantaina sosiaali- ja terveyspalveluyritys Pihlajalinnan kurssi vahvistui selvästi. Pörssipäivän päättyessä kurssi oli noussut kahdeksan prosenttia. 

"Pienten roolia pitäisi korostaa merkittävästi"

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho totesi maanantain tiedotustilaisuudessa, että perussuomalaisille on tärkeää turvata uusien sekä pienten ja keskisuurten toimijoiden mahdollisuus tarjota palveluita. 

Myös hallituksen sote-ratkaisun papereihin on kirjattu, että valmistelussa turvataan näiden yritysten mahdollisuudet tarjota palveluita. Myöhemmin selviää, miten se konkreettisesti toteutuu, kertoo perussuomalaisten kansanedustaja Pirkko Mattila

– Itse toivoisin, että pienten yritysten ja kolmannen sektorin roolia voitaisiin merkittävästi korostaa, hän sanoo. 

MTV Uutiset pyysi myös sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylältä kommenttia puolueen suunnitelmiin valinnanvapauskysymyksessä tältä osin. Mäntylän sihteerin mukaan ministeri palaa sairaslomaltaan töihin torstaina. 

Valinnanvapaus myös keskustan listalla

Valinnanvapauden saamista mukaan sote-ratkaisuun on kuvattu kokoomuksen suureksi voitoksi. Valinnanvapauden edistäminen oli kuitenkin mukana paitsi jo kesällä sovitussa hallitusohjelmassa, myös keskustan vaaliohjelmassa. 

– Palveluissa pitää asiakkaiden valinnanmahdollisuuksia lisätä, vaalikakkarassa todetaan lyhyesti.

Keskusta oli “raha seuraa ihmistä” -mallin kannalla jo syksyllä 2013 julkaistussa puoluehallituksen sote-linjauksessa.

– Julkinen raha seuraa ihmistä siihen hoito- tai hoivayksikköön, jonka asiakas valitsee. Jokainen tekee määräaikaisen valinnan perusterveydenhuollon siitä yksiköstä (julkinen, yksityinen, 3 kolmas sektori), josta palveluja hakee, asiakirjassa todetaan.

Lue myös:

    Uusimmat