Somesta on tullut uudenlainen työturvallisuusriski: Uhkailu ja häirintä yleistyneet esimerkiksi kaupan alalla

Sosiaalisesta mediasta on tullut uudenlainen työturvallisuusriski, kirjoittaa Sunnuntaisuomalainen.

Monet työntekijät joutuvat Sunnuntaisuomalaisen keräämien tietojen mukaan piilottamaan itseään sosiaalisessa mediassa uhkausten ja häirinnän takia.

Esimerkiksi sosiaali- ja kaupan alalla on yleistä, että työntekijät eivät ole tunnistettavissa Facebookin profiilikuvistaan tai heillä on sosiaalisessa mediassa keksityt nimet.

Sosiaalialan ammattijärjestö Talentiassa ilmiö tunnistetaan, vaikka varsinaisia tilastoja aiheesta ei ole.

– Somessa on helppo heittää täyslaidallinen työntekijän päälle joutumatta siitä tilille, Talentian viestintäsuunnittelija Heidi Schrooten tiivistää tilanteen Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa.

Työturvallisuuskeskuksen asiantuntija Päivi Rauramo kertoo, että some on noussut viime vuosina koulutuksissa yhä enemmän esiin.

– Kun ihmisellä on pohjatonta vihaa, hän hakee sille erilaisia kanavia. Verkossa asioidaan nykyisin niin paljon, että on luontevaa, että myös uhkailu siirtyy sinne.

Työturvallisuuslain mukaan työnantajan on selvitettävä työstä aiheutuvat haitta- ja vaaratekijät. Esimerkiksi sosiaalisen median kautta tuleva uhkailu on haittatekijä, johon työantajan tulee puuttua, jos uhkailu johtuu työstä.

Uhkailu sosiaalisessa mediassa kuormittaa työntekijää sekä psyykkisesti että sosiaalisesti: mieli voi olla alakuloinen ja pelokas ja ihmissuhteet kärsivät.

– Joillekin voi tulla pelkotiloja jo lievästäkin julkisesta kritiikistä. He tarvitsevat muita enemmän tukea ja psykologista apua asiasta selviämiseen.

Sunnuntaisuomalainen on Etelä-Suomen Sanomien, Karjalaisen, Keskisuomalaisen ja Savon Sanomien yhteinen sunnuntaisivusto.

 

Lue myös:

    Uusimmat