Mainos

Soldiers of Odin taipui tavaramerkiksi – luvassa glitterpaitoja yksisarvisen kuvilla

Soldiers of Odin on tätä nykyä rekisteröity tavaramerkki. Viime kuussa hyväksytyn tavaramerkkihakemuksen taustalla ei kuitenkaan ollut Kemissä syntynyt katupartioryhmä, vaan ruotsissa asuva vasemmistoaktiivi Riikka Yrttiaho.

Yrttiaho ei ole missään yhteydessä maahanmuuttovastaisista katupartioista tunnettuun Soldiers of Odin -järjestöön. Hänen mukaansa tavaramerkillä on tarkoitus ottaa kantaa rasismia vastaan.

Hän on ystävineen suunnitellut glitteröityjen ja pinkkien, ”yksisarvishenkisten” kangaskassien ja t-paitojen valmistuksen aloittamista tavaramerkin alla.

Jos upotus ei näy voit katsoa sen täältä.

Tavaramerkki kattaa Soldiers of Odin -nimen käytön muun muassa juhlahatuissa ja munkinkaavuissa

Huhtikuun lopulla vahvistettu tavaramerkki suojaa Soldiers of Odin -nimen käytön miltei kaikissa mahdollisissa vaatteissa ja asusteissa.

Patentti- ja rekisterihallituksen tietokannan mukaan tavaramerkki kattaa tavalliset miesten, naisten ja lasten vaatteet, mutta myös muun muassa chapsit, juhlahatut, kokovartalopuvut ja jopa munkinkaavut.

– Me emme halunneet etukäteen rajoittaa, että mitä keksimme. Ajattelimme ottaa varmuuden vuoksi kaiken mahdollisen, Yrttiaho nauraa.

– Olisihan se hyvä tehdä tällaista hauskempaa ”hashtag homosaatio ja homorummutus” -materiaalia, että saadaan pillastutettua vielä vähän enemmän ihmisiä.

Ajatus tavaramerkin rekisteröimiselle syntyi, kun Soldiers of Odin hyväksyttiin yhdistysrekisteriin helmikuussa.

– Tarkoituksena on kritisoida sitä, miten Suomessa ehdoin tahdoin luodaan edellytykset sille, että järjestäytyneesti rasistiset tahot voivat toimia lain puitteissa. Katupartiot ovat ensinnäkin erittäin kyseenalaista oman käden oikeuden käyttöä, minkä ei pitäisi olla sallittavaa demokraattisessa valtiossa.

"Katupartiotoiminta luo negatiivista julkisuuskuvaa tavaramerkilleni"

Yrttiaho kertoo saaneensa jo useita innostuneita yhteydenottoja tempauksen tiimoilta.

– On kyllä tullut jo kyselyitä, että koska te haluatte ottaa mun rahat, että ottakaa mun rahat näihin tuotteisiin.

Maahanmuuttovastaisesta katupartioryhmästä häneen ei kuitenkaan ole toistaiseksi oltu yhteydessä. Yrttiahon mukaan hänellä olisi tavaramerkin nojalla mahdollisuus kieltää järjestöä käyttämästä Soldiers of Odin -nimeä.

– Homman nimi on se, että kun minä omistan tavaramerkin, niin siihen liittyy myös se, että voin pyytää heitä olla käyttämättä tätä nimeä vaatteissa tai muissa asusteissa, koska se luo negatiivista julkisuuskuvaa tälle minun tavaramerkilleni.

Yrttiaho ei ole kuitenkaan vielä varma siitä, pyrkiikö hän estämään järjestöä käyttämästä tavaramerkillä suojattua nimeä.

– Katsotaan tämän viikon aikana vähän, miten tämä homma etenee. Minun täytyy konsultoida juristiystäviäni siitä, miten asiassa edetään. 

Katupartioryhmä on tehnyt jo yhden valituksen tavaramerkkihakemuksesta

Tavaramerkin rekisteröinnistä on alkanut niin sanottu kahden kuukauden väiteaika, jonka kuluessa tavaramerkkiä vastaan voidaan nostaa väite, jolla tavaramerkki voidaan pyrkiä kumoamaan.

Väite voi perustua esimerkiksi siihen, että merkki on mahdollista sekoittaa aiemmin suojattuihin tavaramerkkeihin tai toiminimiin.

Soldiers of Odin -tavaramerkin kohdalla väiteaikaa on jäljellä kesäkuun loppuun saakka. 

Patentti- ja rekisterihallituksen tavaramerkki- ja mallilinjan yksikönpäällikkö Pirjo Aro-Helander kertoo, että katupartioryhmä teki tavaramerkkihakemuksesta ennakkoväitteen jo aiemmin, mutta väite hylättiin.

– Teimme relatiivisten esteiden tutkimuksen, emmekä löytäneet estettä sille, että tämä tavaramerkki voitaisiin rekisteröidä, hän kertoo.

Aro-Helander kuitenkin toteaa, että järjestöjen tekemät väitteet jäävät yleensä muutenkin huomioitta, sillä väitteen pitävyydeksi tavaramerkin tulisi haitata elinkeinotoimintaa.

Tavaramerkistä kertoi ensimmäisenä Yle

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.