Munkeista repesi riita Oulussa: Yrittäjä rekisteröi "Sotkun munkit" aputoiminimekseen – Sotilaskotiliitto näreissään: "Tuntuu ikävältä, että brändiä hyödynnetään kaupallisessa tarkoituksessa"

Oulussa on syntynyt kiista "sotkun munkkien" myymisestä. Oululainen yrittäjä myy kauppatorilla leivonnaisia rekisteröidyllä Sotkun munkit -aputoiminimellä, mutta Sotilaskotiliiton mukaan tuotenimi kuuluu ainoastaan sotilaskotiyhdistysten käytettäväksi. 

Sotilaskodin hillomunkit eli tuttavallisemmin "sotkun munkit" ovat monelle suomalaisille tuttuja leivonnaisia. Uusille alokkaille nämä vadelmahillolla täytetyt munkit tulevat varusmiespalveluksen aikana erityisen tutuiksi, mutta pääsee munkkeja maistamaan muuallakin. 

Oulussa "sotkun munkit" ovat aiheuttaneet sotkun, jota selvitellään nyt sotilaskotiliiton ja yksityisyrittäjän välillä.

"Tuntuu ikävältä, että nimeä hyödynnetään kaupallisessa tarkoituksessa"

Oulun kauppatorilla toimiva yksityisyrittäjä on rekisteröinyt käyttöönsä Sotkun munkit -aputoiminimen, jonka alla torilla myydään erilaisia leivonnaisia.

Sotilaskotiliitto on näreissään tuotenimen lainaamisesta. 

– Meitä vähän harmittaa, että tällaista tuotenimeä käytetään. Olemme tehneet yli sata vuotta vapaaehtoistyötä, jonka kautta brändi on saatu aikaiseksi. Tuntuu ikävältä, että sitä hyödynnetään kaupallisessa tarkoituksessa, toteaa Sotilaskotiliiton puheenjohtaja Kirsi Patrikainen.

Hänen mukaansa Oulussa sotilaskotiyhdistys on aktiivinen, vaikka varusmieskoulutus on lakkautettu alueelta jo parikymmentä vuotta sitten. 

– Lähestyimme yrittäjää ja toivoimme, ettei hän käyttäisi tätä nimeä, mutta yrittäjänä hän näkee tilanteen eri tavalla. Emme me halua riidellä, mutta tässä on tosiaan pitkään jatkunutta vapaaehtoistyötä taustalla, Patrikainen selittää. 

Rekisteriviranomainen hyväksyi nimen

Torilla toimiva yksityisyrittäjä vastaa puhelimeen väsyneenä. Tilanne on hänen mukaansa paisunut pois mittakaavastaan, eikä tarkoituksena ole ollut varastaa kenenkään tuotemerkkiä. 

– Tietenkin tämä on harmillista, että sotilaskotiyhdistys on asiasta pahoittanut mielensä. Mutta tilannetta voisi verrata esimerkiksi berliininmunkkiin: siitäkin voitaisiin olla sitä mieltä, ettei munkin nimeä saisi käyttää muut kuin berliiniläiset, yrittäjä toteaa. 

Yrittäjä kertoo rekisteröineensä aputoiminimen Patentti- ja rekisterihallitukseen, ja rekisteriviranomainen on sen hänen mukaansa tutkinut ja hyväksynyt. 

– Ei tässä ole mitenkään väärin toimittu, eivätkä myyjämme ole missään tapauksessa kenellekään sanoneet, että tuotteemme olisi sotilaskotiyhdistykseltä hankittu, hän selventää. 

"Tässä tehty kärpäsestä härkänen"

Sotilaskotiliiton Patrikainen myöntää, ettei "sotkun munkkien" käsitettä ole rekisteröity minnekään. 

– Joskus sitä yritettiin tavaramerkkinä rekisteröidä, mutta silloin saimme vastauksen, että kyseessä on liian yleinen käsite emmekä saaneet nimelle suojausta. 

Kauppatorilla toimiva yrittäjä taas toteaa, ettei heidän aputoiminimensä ole pois sotilaskotiyhdistyksen tuotoista. Oulun sotilaskotiyhdistys kun myy tuotteitaan ainoastaan erillisissä tapahtumissa. 

– Nimeä ei oltu suojattu kenellekään ja meilläkin se on vain aputoiminimenä. Sotilaskotiyhdistys ei myy yhtään vähempää tuotteita meidän toimintamme takia, sillä emme ikinä ole edes samoilla markkinoilla toimimassa. 

– Ennen tätä emme edes ajatelleet, että tämä nimi olisi heille niin tärkeä asia. Emme me halua missään nimessä vaikeuttaa sotilaskotiyhdistyksen toimintaa, vaan tässä on ehkä tehty kärpäsestä härkänen, yrittäjä toteaa. 

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Kaleva.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja