Söisitkö itse? Potilas kuvasi Helsingissä saamansa sairaalaruoat – "Miksi sen pitää olla niin pahaa?"

HUSin potilas kritisoi saamiaan ruokia – "Etovan näköistä" 0:35
Katso video: Tällaisia ruokia potilaille tarjottiin Meilahden sairaalan potilaille tammikuussa.

Useamman päivän Helsingin Meilahdessa viettänyt potilas syyttää saamaansa ravintoa luotaantyöntäväksi. HUSin mukaan he saavat pääsääntöisesti hyvää palautetta ruoastaan.

MTV Uutisille ruokakokemuksistaan kertonut henkilö oli potilaana tammikuussa Meilahden Siltasairaalassa, Helsingissä. Hän kertoo, että potilaille tarjottu ruoka oli niin mautonta ja etovan näköistä, että se jäi monesti syömättä.

Ateriointikertoja HUSin potilasruoasta kertyi usealta päivältä. Potilaille tarjotaan heidän sairaalassa ollessaan kaikki päivän ateriat: aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala.  

– Aikamoinen kokemus. Oli kova motivaatio päästä pois sairaalasta kotiin syömään, hän kuvailee. 

MTV Uutisilla on tiedossa kritiikin antaneen henkilöllisyys. Hän haluaa kuitenkin pysyä jutussa nimettömänä.

HUS: Maukasta ja laadukasta ruokaa

HUS ruokkii ateriahetkillä noin 2400 potilasta. Meilahden sairaalan ravintolan nettisivuilla luvataan, että potilaille tarjoillaan maukasta ja laadukasta ruokaa osana toipumista. Nettisivujen mukaan ruoasta huolehtivat ravitsemusalan ammattilaiset.

HUSin runkopalvelujen kehittämispäällikkö Leena Jalosuo avaa potilaille tarjottavan ruoan lähtökohtia MTV Uutisille lähettämässään sähköpostissa. Hän kertoo, että ruoka on potilaille osa hoitoa ja potilasruokaprosessi on usean toimijan yhteistyötä.

Potilaiden ruokavalio määritetään hoitajan suorittaman tulohaastattelun perusteella.

– Hoitajan tekemä tulohaastattelu ja ravitsemustilan arviointi on erityisen tärkeää oikean ruokavalion määrittämisessä. Haastattelun pohjalta kirjataan potilaalle merkittäviä oireita aiheuttavat ruoka-aineet sekä erotetaan todelliset diagnosoidut ruoka-allergiat ja ruokavastenmielisyydet.

Lopullisen päätöksen ruokavaliosta tekee ja määrittää lääkäri.

Jalosuo kirjoittaa, että erityisruokavalioita on valmiiksi suunniteltuna noin 30. Lisäksi päivittäin noin 150 potilaalle valmistetaan yksilöllinen ruokavalio. Lapsipotilaille suunnitellaan omat ruoat.

"Ruoka jäi syömättä"

MTV Uutisten haastatteleman potilaan kokemus ruoan todellisuudesta oli kehno. 

– Ulkonäöllisesti ruoka oli jo sellaista, ettei se houkutellut syömään. Se oli todella hirveän näköistä ja ei maistunut hyvältä. Ruoka jäi syömättä, hän kertoo. 

– Voisiko ruokaa edes maustaa enemmän?

Pääaterian sijaan henkilö sai syödyksi ainoastaan niin sanottuja ruoan kylkiäisiä, kuten rahkaa ja leipää. 

Tarjoiltu potilasruoka ei hänen näkemyksensä mukaan edesauttanut toipumista. 

Hän olisi ollut valmis jopa maksamaan parempitasoisesta ruoasta. 

– Maistuvaa kotiruokaa olisin halunnut. Miksi sen pitää olla niin pahaa? Olisin mielelläni maksanut ylimääräistä siitä, että saisin parempaa ruokaa, hän pohtii.

Toiveena tavallista arkiruokaa

HUSin mukaan potilaille tarjotussa ruoassa huomioidaan ravitsemussuositukset, ja raaka-aineet ovat vastuullisesti tuotettuja. Elintarvikkeiden ostoperusteena on hinnan lisäksi ravitsemukselliset laatutekijät, maku  sekä vastuullisuus, kertoo Leena Jalosuo.

Liha, kuten nauta, porsas, broileri ja lihavalmisteet, on pääasiassa suomalaista alkuperää. Kasvisruokaa on pääruokana 3–4 kertaa viikossa.

Jalosuon mukaan riistaa tarjotaan potilaille suhteellisen harvoin.

– Riista, jota potilasruokalistalla on kerran kolmessa viikossa, on EU-alueelta, tällä hetkellä Virosta.  

MTV Uutisten lukijan mukaan hänen sairaalassaoloaikanaan tarjoiltiin riistaa useammin kuin kerran. 

– Sairaalassa voisi olla enemmän tavallisempaa ruokaa. Täytyykö tarjota riistapastaa, kun sitä harvemmin arkena muutenkaan syödään? henkilö pohtii. 

HUS kertoo potilaiden olevan pääosin tyytyväisiä saamaansa ravintoon. 

Pääsääntöisesti saamme potilaita hyvää palautetta ruoasta, Jalosuo kirjoittaa.

– Ruokahalu voi sairauden tai hoidon takia muuttua. Mausteita on osastoilla tarjolla, ja niitä voi halutessaan itse pyytää ja lisätä. 

Lisää valinnanvaraa luvassa

HUSin ruokailuihin on luvassa merkittävä muutos. Potilaille aiotaan tarjota jatkossa lisää valinnanvaraa.

– Potilaille on tulossa mahdollisuus itse valita päivittäin kolmesta lounasvaihtoehdosta ja kahdesta päivällisvaihtoehdosta. He voivat jatkossa itse myös paremmin vaikuttaa aamu- ja iltapalavaihtoehtoihin sekä leipiin ja ruokajuomiin.

Huonoista ruokakokemuksistaan MTV Uutisille kertonut potilas haluaa kaikesta huolimatta välittää kiitokset ruoasta vastaavalle henkilökunnalle. 

– Kaikki olivat ystävällisiä ja kivoja, hän alleviivaa.

Ruokailujen joukossa oli mukana myös yksi mieluinen kokemus, joka on suomalaisen arkiruoan aatelia – makaronilaatikko. 

Lue myös:

    Uusimmat