Sointu Borg koki kauhun hetkiä Diili-voiton jälkeen: "Tuli ihan täysi huijarisyndroomaräjähdys"

4:49
Diili-voitosta syntyi valtaisa Sointu-ilmiö: "Olen osunut johonkin hermoon"

Diilin voiton myötä valtaisaksi someilmiöksi noussut Sointu Borg tunnustaa kärsineensä hetken aikaa huijarisyndroomasta. Se on kuitenkin selätetty, kun työt Jaajo Linnonmaa yritysryppäässä alkavat maanantaina.

Jaajo Linnonmaan luotsaama Diili-ohjelma huipentui vappuviikolla Nelosella Sointu Borgin voittoon, kun 28-vuotias Borg päihitti laajassa finaalitehtävässä 43-vuotiaan Petri Materon. Kehitysjohtajan pestin napannut Borg onnistui saamaan pitchinsä jälkeen mukaan varainhankintaan liittyvään yrityssuunnitelmaansa peräti seitsemän sijoittajaa. Pitchiä istui kuulemassa muun muassa Markus Selinin, Jari Sarasvuon ja Kim Väisäsen kaltaisia henkilöitä. 

– Meinasin saada paskahalvauksen, Borg tunnustaa räväkkään tyyliinsä MTV Uutisten haastattelussa.

– Se oli se tunne, kun meni ihmisten eteen, jotka kuuntelevat tällaisia ammatikseen ja odottavat, että sulla on kaikki luvut hallussa, ja minä en ollut edes ehtinyt kunnolla numeroita miettimään.

Borg paljastaa tunnustaneensa sijoittajien hiillostuksen jälkeen todenneen kameroille, ettei saanut varmasti mukaan yhtäkään sijoittajaa ja ällistyi aidosti, kun Linnonmaa kertoi hänen saaneen pestin. Kuvauksista on vierähtänyt nyt jo tovi ja Borg sanoo olevansa liikuttunut, että niin moni kova nimi uskoi häneen.

– Mutta se oli myös pelottavaa. Ensin tuli euforia, mutta kotona iski paniikki: ”En ole vielä valmis”, ”Näin arvovaltaisia ihmisiä yhdistetään minuun yrityksen kautta – apua”, hän tunnustaa ajatelleensa kauhunsekaisin tuntein.

– Juoksin kirjastoon, koska ajattelin, että nyt pitää etsiä tietoa, että pystyn edes keskustelemaan samalla taitotasolla. Tuli ihan täysi huijarisyndroomaräjähdys.

 Huijarisyndrooma on selätetty kuitenkin jo nyt.

– Ajattelin, että he ovat älykkäitä ihmisiä ja jos he ovat minuun sijoittaneet, niin taitotasoni on tullut siinä esiin.

Borg on saanut rutkasti positiivista palautetta voittonsa jälkeen, sillä hänen on katsottu antaneen kasvot naisten kokemalle vähättelylle työelämässä.

– On se tuonut myös paineita, kun laitetaan viestejä, että sinusta tulee varmasti jotain suurta. Olen sinut sen kanssa, että ei minusta tarvitse tulla mitään suurta. En halua ottaa paineita, että nyt yhtäkkiä pitäisi vuoden päästä olla vaikka 150 000 euron tulot, hän pohtii.

Finaalijakson jälkeen Borgin jaksossa ideoiman yrityksen ympärille nousi kohu, kun Iltalehti uutisoi, että Ruotsissa toimii niin ikään Fundly-niminen yritys ja lehden mukaan myös visuaalisessa ilmeessä oli yhtäläisyyksiä Borgin suunnitelman kanssa. Borg sanoo, että kyseessä oli puhdas sattuma.

Hän arvelee, että monet katsojat ovat olettaneet, että finaalitehtävässä luotu yritys on valmis heti tehtävän jälkeen nimeä ja visuaalista ilmettään myöden. Hän itse ei kuitenkaan ajatellut, että kaiken täytyy olla lopullisesti kiveen hakattua vielä siinä vaiheessa.

– En ole huolissani, koska tiedän, että totuus on puolellani. Mutta on kurjaa, että yritetään luoda sellaista mahdollisuutta, että tuollainen ratkaisu olisi käynyt minulla edes mielessä, hän viittaa vihjauksiin siitä, että hän olisi kopioinut ideansa Ruotsista.

Borgin mukaan Ruotsista ei ole oltu yhteydessä häneen. Hän kertoo, että Fundly on vasta työnimi. Lopullinen nimi ja visuaalinen ilme tulevat toteutumaan kesällä.

– Siellä saitillakin lukee, että tämä on työnimi. Joku alusta piti olla, kun jakso tulee ulos, jotta ihmiset näkevät, että yritystä on todellakin alettu rakentaa.

Työt Jaajo Linnonmaan alaisuudessa alkavat vihdoin maanantaina. Kuvausten jälkeen Borg on perehtynyt varainhankintaan liittyviin kiemuroihin.

– Puhutaan todella isosta kentästä, ja jos sellaiselle lähtee yritystä luomaan, pitää ymmärtää, mitä varainhankinta on, mitä verotus on siellä ja millaisia kilpailijoita on. Olen vasta nyt päässyt sukeltamaan siihen työmaahan, mikä olisi pitänyt tehdä oikeasti jo ennen sitä pitchiä. Yleensä ihmiset tutkivat tällaisia asioita kuukausia

Yrittäjänä ja VIP-emännän töillä jo vuosia itsensä elättänyt Borg iloitsee siitä, ettei Linnonmaa on palkannut hänen juuri sellaisena kuin hän on, eikä ole käskenyt häntä hylkäämään kokonaan omaa yritystään tai kieltänyt tienaamasta esimerkiksi somen avulla.

– Hän on pitänyt prepannut minua tässä pressirumbassa: Ole oma itsesi, älä pyytele anteeksi, muista kova kuori ja paskaakin tulee, mutta siitä selvitään. Sinne on aina linja auki ja hän tukee minua. Olisivatpa kaikki pomot tuollaisia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja