Mainos

Soininvaaran selvitys: Fimean päätoimipaikka Helsinkiin ja THL remonttiin

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean päätoimipaikan tulisi sijaita Helsingissä, arvioi sosiaali- ja terveysalan laitosten tilannetta selvittänyt Osmo Soininvaara (vihr.).

Osa toiminnoista voisi Soininvaaran mukaan olla Kuopiossa.  

Fimean toimintojen siirto Kuopioon voisi toteutua vain laajojen irtisanomisten kautta, jolloin Fimean toiminta vaurioituisi vakavasti ja pitkäaikaisesti, Soininvaara arvioi.  
Kuopiossa voitaisiin Soininvaaran mukaan jatkaa lääkehoitojen arviointiin ja lääkehuollon kehittämiseen liittyviä tehtäviä.  

– Fimea on asiantuntijaorganisaationa täysin riippuvainen avainhenkilöistään, joiden osaamista ei ole varaa menettää toimintojen siirron takia, Soininvaara kirjoittaa.  

Fimean päätoimipaikan sijoituspaikasta on vallinnut epätietoisuutta. Fimean siirtämisestä Kuopioon päätettiin alun perin vuonna 2009. Edellinen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) linjasi viime vuonna, että Fimean päätoimipaikka pidettäisiin Helsingissä eikä sitä siirrettäisikään Kuopioon. Hallitus ei kuitenkaan päässyt yhteisymmärrykseen asiasta.

THL remonttiin

Soininvaara esittää selvityksessään myös muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uudistamista. Hänen mukaansa THL:n tutkimus pitäisi tuoda lähemmäs päätöksentekoa.  

– Tutkimuksen tulisi vaikuttaa elävämmin päätöksentekoon ja päätöksenteon ongelmien tulisi puolestaan näkyä tutkimuksen suuntautumisessa.  

Soininvaaran mielestä THL tarvitsisi myös nykyistä enemmän talouden asiantuntemusta, koska sote-uudistuksen tavoitteena on taittaa kustannusten kasvua kolmella miljardilla eurolla.  

Soininvaara esittää myös maakuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen tutkimuslaitoksen perustamista. "Masoten" tehtävänä olisi tuottaa tietoa sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottavuuden ja vaikuttavuuden parantamiseksi.  

Laitos sijaitsisi viidellä yliopistopaikkakunnalla Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa. Laitoksella olisi yksi valtakunnallinen johto.  

Niin ikään Soininvaaran mielestä jo nyt kolmikantaisesti johdettu Työterveyslaitos tulisi siirtää selkeämmin työmarkkinajärjestöjen vastuulle. Hänen mukaansa myös Työturvallisuuskeskus tulisi yhdistää Työterveyslaitokseen. Työterveyslaitos toimii sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalla ja pääsääntöisesti ministeriön valtionavun varassa.  

Soininvaara selvitti sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta hallinnonalan laitosten mahdollisuuksia tukea sote-uudistuksen tavoitteiden saavuttamista.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.