Mainos

Hallituksessa riita lääkekeskuksesta – keskusta ei hyväksy Fimean siirtoa Helsinkiin

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen (Fimea) päätoimipaikka siirtyy Helsinkiin, linjasi sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) hyvinvoinnin ja terveyden ministeriryhmässä.

Mäntylä kertoi ryhmässä myös, että Kuopion toimipisteessä keskitytään tulevaisuudessa lääkehoitojen arviointiin ja lääkehuollon kehittämiseen.

Fimean päätoimipaikalla pitää olla hyvä kansainvälinen sijainti, perustelee Mäntylä päätoimipaikan siirtoa. Mäntylän mukaan Fimea on mukana kansainvälisessä kilpailussa, sillä rahoituksesta 80 prosenttia tulee kansainvälisistä lähteistä. Mäntylän mukaan keskeinen sijainti auttaa neuvotteluiden järjestämisessä ja rahoituksen turvaamisessa. 

Fimean toimipiste Helsingissä keskittyisi lääkevalmisteiden lupa- ja tarkastustoimintaan, mutta näihin liittyvää toimintaa olisi myös Kuopiossa.
Asiaa selvittänyt työryhmä ehdotti helmikuussa viraston päätoimipaikaksi Helsinkiä.   
Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteen mukaan nyt esitetyllä ratkaisulla vältetään henkilöstön irtisanomiset ja turvataan Kuopion toimipisteen toiminta.  

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajisto puolestaan sanoo tiedotteessa, että keskustan eduskuntaryhmä ei hyväksy Mäntylän esitystä Fimean alueellistamisen keskeyttämisestä ja päätoimipaikan siirtämisestä Kuopiosta Helsinkiin. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajisto Matti Vanhanen, Elsi Katainen ja Markus Lohi linjaavat, että alueellistaminen on vietävä määrätietoisesti loppuun yhteistyössä Fimean henkilöstön kanssa.  

He sanovat, että Fimean alueellistamisesta on voimassa oleva päätös ja toiminta Kuopiossa on viime vuosien aikana saatu tukevalle perustalle.  

Fimea on sosiaali- ja terveysministeriön alainen keskusvirasto, joka aloitti toimintansa vuonna 2009. Fimean päätoimipaikka on tällä hetkellä Kuopiossa, ja sillä on työskentelypisteet Helsingissä ja Turussa.  

Fimean sijainnista on riidelty vuosia. Alun perin vuonna 2009 tehtiin päätös, että Fimean siirto Kuopioon olisi valmis jo vuoden 2014 lopussa. Alueellistamisen aikataulusta on joustettu muun muassa muuttohaluttomien työntekijöiden takia. Viimeisin tavoite oli, että Fimea olisi vuonna 2018 monipaikkainen virasto, jonka selvästi suurin toimipiste olisi Kuopiossa.  

Viime vuoden lopussa Helsingissä työskenteli 163 henkilöä, Kuopiossa 56 ja Turussa 6.Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.