Sofi Oksaselle Budapestin Suurpalkinto

Kirjailija Sofi Oksanen on ensimmäinen suomalainen, joka saa Budapestin Suurpalkinnon.

Sofi Oksanen toimii huhtikuussa järjestettävien Budapestin kansainvälisten kirjafestivaalien kunniavieraana. Avajaisissa hänet palkitaan Budapestin Suurpalkinnolla (Budapest Grand Prize). Oksanen on toinen naiskirjailija ja ensimmäinen suomalainen, jolle palkinto luovutetaan.

Budapest Grand Prize on vuosittain jaettava kirjallisuuspalkinto, joka myönnetään aikamme merkittävälle maailmankirjallisuuden edustajalle. Aikaisempiin palkittuihin kuuluvat muun muassa Imre Kertész, Salman Rushdie, Sławomir Mrożek, Mario Vargas Llosa, Günter Grass, Jorge Semprún, Umberto Eco, Bret Easton Ellis, Ljudmila Ulickaja, Amos Oz, Per Olov Enquist ja Michel Houellebecq.

– Juryn mukaan lukijakuntani on Unkarissa laaja ja he kuvaavat kirjailijuuttani ikoniseksi. Messut järjestetään perinteisesti Kirjan ja tekijänoikeuden päivän aikaan, joten odotan mielenkiinnolla tätä aihepiiriä koskevia keskusteluja, Oksanen kertoo.

Palkintolautakunta luonnehtii useita kansainvälisiä huomionosoituksia saaneen Oksasen tuotantoa näin:

– Neuvostoliiton ikeessä eläneen Viron historia on vahvasti läsnä hänen kirjoissaan, samoin maan suhteet Suomeen, joka myös on elänyt Neuvostoliiton varjossa. Kirjailijaa lähellä olevia aiheita ovat myös sukupuoleen liittyvät teemat ja naisiin kohdistunut väkivalta.

Oksasen kustantaja Unkarissa on Scolar Kiadó. Kun kyyhkyset katosivat ilmestyy unkariksi kirjamessujen kynnyksellä. Myös Oksasen edelliset romaanit on julkaistu Unkarissa. Festivaalien järjestäjänä toimii Unkarin kustannus- ja kirjakauppiasyhdistys, joka vastaa myös Budapest Grand Prizen myöntämisestä yhteistyössä Budapestin kaupunginhallituksen kanssa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja