Sofi Oksanen menestyksestään: Ajanpuute suurin ongelma

Kirjailija Sofi Oksasen esikoiskirjan julkaisusta tulee kuluneeksi kymmenen vuotta. Oksasen mukaan ainakin ajankäyttö on muuttunut näiden vuosien aikana.

Sofi Oksanen elää kiireistä syksyä. Kirjallisuuden lisäksi Oksasta on työllistänyt yhteistyö huonekaluliike Boknäsin kanssa. MTV3.fi tapasi Sofin Habitare-messuilla, missä kirjailija oli esittelemässä nimikkohuonekaluaan.

– Yhteistyö lähti liikkeelle siitä, kun valitin Boknäsin toimitusjohtajalle, kuinka hankalaa on löytää kunnon kirjoituspöytää, Sofi kertoo.

Stalinin lehmät -esikoisromaanin julkaisu käynnisti Sofin kirjailijan uran kymmenen vuotta sitten. Suursuosioon Oksanen nousi Finlandia-palkitulla Puhdistus-romaanillaan vuonna 2008.

– Vuodet ovat kuluneet erittäin nopeasti ja paljon sellaisia asioita on tapahtunut, joita en olisi voinut kuvitella tai ennustaa, kirjailija myöntää.

Persoonallisesta tyylistään tunnettu Oksanen sanoo oppineensa paljon kirja-alasta kuluneiden vuosien aikana. Stalinin lehmät -kirjan julkaisun aikaan Sofi ei uskonut, että puhuisi siitä vielä kymmenen vuoden kuluttua.

– En olisi silloin voinut kuvitella, että joudun puhumaan siitä lopun ikäni. En ajatellut, että kirjat ovat sellaisia. Kirja ilmestyy kohta Turkissa ja löytää uusia lukijoita koko ajan, se on hieno asia. Sitäkään en olisi voinut silloin kuvitella.

"Ajanpuute suurin ongelma"

Yksityiselämästään tai vapaa-ajanvietostaan Sofi Oksanen ei mielellään puhu. Hän kokee olevansa erittäin työorientoitunut ihminen, eikä tarvitse erityisiä rentoutumiskeinoja työn rinnalle.

– En haluakaan päästä sillä tavalla irti työstä. Ammatinvalintakysymys on se, että suurin osa asioista liittyy työhöni. Kuten leffat, televisio-ohjelmat, kirjat – nämä kaikki ovat sisältöä, jota katson ainakin jollain tavalla ammattimielessä.

Menestyksen takia ainakin yksi asia Oksasen elämässä on muuttunut. Vapaa-aikaa hänellä on yhä vähemmän.

– Ajanpuute on suurin ongelma ja asia, joka on muuttunut näiden vuosien aikana, Sofi toteaa.

Sofi Oksasen uusin romaani Kun kyyhkyset katosivat saa teatteriensi-iltansa marraskuussa. Oksanen odottaa ensi-iltaa rauhallisin mielin.

– Minulla ilmestyy koko ajan käännöksiä ympäri maailmaa, joten yhden ensi-illan jännittäminen ei ole realistinen asia, koska voisin samalla tavalla jännittää espanjannosta, joka ilmestyy kohta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat