Sofi Oksanen: Länsi maalaili pelkoja Venäjän ydinaseista, mutta unohti suunnitelmissaan Ukrainan ydinvoimaloiden uhan – "Mittavia seurauksia"

Sofi Oksanen: ”Heikko Venäjä ei kykene massavainoihin tai laajamittaisiin värväyksiin” 2:00
Kirjailija Sofi Oksanen sanoo muutoin heikoilla olevan Venäjän käyttävän pelon ilmapiiriä hyväkseen. – Jos Putin kuolisi huomenna, en usko, että suru olisi hirvittävän suuri.

Kirjailija Sofi Oksanen sanoo, ettei Venäjän näkyvä kritisoiminen pelota häntä lainkaan.

Kirjailija Sofi Oksanen sanoo Venäjän olevan taistelussa Ukrainassa heikoilla ja keskittyvän siksi muunlaisiin vaikutuskeinoihin, kuten Zaporižžjan ydinvoimalan miehittämiseen.

– Olemme viimeisen puolen vuoden aikana seuranneet Venäjän armeijan toilailuja Ukrainassa. Valitettavasti ne ovat hengenvaarallisia toilailuja, Oksanen sanoi Viiden jälkeen -lähetyksessä. 

– Venäjän taistelutaito ei ole korkea ja siksi se keskittyy muihin vaikutus- ja keikutuskeinoihin. Zaporizhzhja on yksi esimerkki eskalaatiosta, johon Venäjä pyrkii.

Oksanen kritisoi myös länttä, joka ei keskittynyt skenaarioissaan ydinvoimaloita koskeviin uhkiin.

– Jotenkin lännessä tunnuttiin unohtavan, että Ukrainassa on viitisentoista voimalaa. Sen sijaan puhuttiin paljon ydinaseista. Tällainen tilanne [voimalan miehitys] on kuitenkin todennäköisempi. Sillä on mittavia seurauksia, jos jotakin ikävää tapahtuu.

Oksaselta kysyttiin myös, eikö häntä pelota kritisoida Venäjää näkyvästi.

– Ei millään pelota. 90-luvun lopulla (Boris) Jeltsinin kauden lopulla oli nähtävissä, että Venäjä oli ottamassa tuulia, jotka eivät tulisi olemaan suotuisia ainakaan sen naapureille. Se on yksi syy, miksi päädyin kirjoittamaan Venäjästä ja neuvostohistoriasta.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat