Sodan alusta 10 vuotta – Bushin Saddam-jahti vei Irakin sekasortoon

Oletetut joukkotuhoaseet riittivät Yhdysvalloille syyksi hyökätä liittolaisineen Irakiin kymmenen vuotta sitten. Aseita ei löytynyt, mutta mittaamattomia inhimillisiä kärsimyksiä aiheuttanut konflikti jatkuu yhä, vaikka yhdysvaltalaisjoukot poistuivat maasta vuoden 2011 lopulla.

Yhdysvaltain silloinen presidentti George W. Bush pääsi paistattelemaan maineensa huipulla vuonna 2003. Bush piti tv-puheen Irakin sodan alkamisesta 20. maaliskuuta, ja jo huhtikuun alussa aktiivisin hyökkäysvaihe oli päättynyt. Saman vuoden joulukuussa kiinni saatiin Irakin entinen diktaattori Saddam Hussein, Bushin isän, presidentti George Bushin verivihollinen vuoden 1991 Persianlahden sodasta.

STT julkaisi 13. huhtikuuta 2003 uutisen otsikolla "Bagdadissa valmistellaan paluuta järjestykseen". Irakin pääkaupungin kaoottisimmat vuodet olivat kuitenkin vasta edessä. Länsiliittouman miehitys kasvatti alueen ääri-islamistien kaunaa ja lisäsi jännitteitä sunni- ja shiiamuslimien alueilla.

5 000 kuollutta vuodessa

Miehityksen aikana verisin jakso oli vuosina 2006–08, mutta maassa kuolee yhä neljästä viiteen tuhatta siviiliä vuosittain. Brittiläisen IBC-järjestön arvion mukaan Irakissa on kuollut noin 120 000 siviiliä Saddam Husseinin kukistamisen jälkeen.

Eilen oli yksi tämän vuoden verisimmistä päivistä Bagdadissa. Ainakin 50 ihmistä kuoli ja yli 170 haavoittui noin 20 tienvarsipommi-iskussa kaupungin shiiamuslimien asuinalueilla. Viime aikoina varsinkin sunnikapinalliset ovat iskeneet turvallisuusjoukkoja vastaan. Kapinallisilla on yhteyksiä terroristijärjestö al-Qaidaan.

Sota ei rauhoittanut tai vakauttanut Irakia eikä tullut halvaksi hyökkääjillekään. Amerikkalaissotilaita kaatui taisteluissa yli 4 400 ja brittejä noin 180. Yhdysvalloissa on arvioitu, että sota maksoi tuhansia miljardeja dollareita, josta 60 miljardia on käytetty Irakin jälleenrakentamiseen ilman merkittäviä tuloksia.

Epäonninen taistelu on vaikuttanut myös Yhdysvaltain nykyjohdon sotatoimien tehokkuuteen ulkomailla. Syyrian ja Iranin tilanteisiin ei haluta puuttua Irakin konfliktin kaltaisella intensiteetillä.

Irakin sota rapautti George W. Bushin maineen, jota ei juuri palauttanut se, että Bush kertoi lopettaneensa golfin pelaamisen elokuussa 2003 myötätunnosta sotilaiden perheitä kohtaan.

– En halua, että poikansa hiljattain menettänyt äiti näkee ylipäällikön pelaamassa golfia. Sodan aikana se lähettäisi väärän viestin, Bush sanoi keväällä 2008 amerikkalaismedioiden haastattelussa.

Bushin golfkierrokset eivät varmasti ole olleet Irakin sotaleskien mielessä. Vielä Husseinin hallinnon aikana sotaleskille maksettiin kuukausikorvauksia, he saivat käyttöönsä autoja ja heille myönnettiin tontteja. Nyt irakilaisnaisten asema on romahtanut. Suuri osa sotaleskistä asuu slummeissa ja elää valtion muutaman kymmenen euron kuukausittaisilla avustuksilla. Leskiä on arviolta toista miljoonaa yli 31 miljoonan asukkaan maassa.

Lähteet: STT, Reuters, AFP

Lue myös:

    Uusimmat