Skientologia kohahduttaa: Mistä on kyse?

Skientologia nousi Suomessakin puheenaiheeksi, kun YLE esitti tuoreen dokumentin Going clear: Scientology. 

Skientologia on L. Ron Hubbardin (1911–1986) kehittämä uskonnollinen filosofia, joka Suomessa ei ole saanut rekisteröidyn uskonnollisen yhteisön asemaa yrityksistä huolimatta. 

Skientologia perustuu Hubbardin kirjoittamaan Dianetiikka – nykyajan tiede mielenterveydestä -kirjaan, joka ilmestyessään vuonna 1950 pysyi kuukausia best seller -listoilla. Dianetiikka on kannattajiensa mukaan henkisen parantaminen teknologia, oppi mielestä. 

Dianetiikan hoitomuodot perustuvat auditointiin, jossa henkilö yritetään saada irrottamaan itsensä ikävistä tunteista ja ahdistuksesta tarkoitukseen kehitetyn E-mittarin avulla.

Skientologia kehittyi dianetiikan ympärille

Kun Dianetiikka-kirjan myynti alkoi takkuilla ja liiketoimet uhkasivat luisua kohti alamäkeä, kehitti Hubbard dianetiikan ympärille uskonnon, skientologian, johon liittyi enemmän sääntöjä.

Skientologia perustuu henkiseen kasvuun, ja jokainen askel, eteneminen yhä korkeammalle tasolle, maksaa rahaa. Rahasta Hubbard olikin eläessään ilmeisen kiinnostunut. Skientologian perustajan sanotaan todenneen monta kertaa, että paras tapa tienata miljoonia on perustaa oma uskonto.

Mihin tasolta tasolle eteneminen sitten johtaa? Tänä vuonna ilmestynyt, Alex Gibneyn ohjaama palkittu Going clear: Scientology -dokumentti valottaa uskonnon taustoja ja syntyä yksityiskohtaisesti.

Skientologien mukaan korkeimmalle OT-tasolle pääsevien väitetään lukevan ajatuksia ja pystyvän siirtämään esineitä ajatuksenvoimalla. Heidän sanotaan myös muistavan kaikki entiset elämänsä ja pystyvän matkustamaan ruumiinsa ulkopuolella. 

Ylempiin tasoihin liittyy myös skientologian luomiskertomus. Going clear: Scientology -dokumentissa entiset skientologit kertovat saaneensa korkeammille tasoille edetessään käsiinsä Hubbardin kirjoittaman luomistarinan, jonka mukaan kaukaisessa galaksissa eli 50-luvun Yhdysvaltain kaltainen yhteiskunta jo 75 miljoonaa vuotta sitten. Tarinan mukaan galaktista yhteenliittymää vaivasi kuitenkin liikakansoitusongelma, minkä vuoksi johtaja Xenu lähetti kansalaisiaan maapallolle vangeiksi ja heitti heidät tulivuoriin.

Tarinan mukaan tulivuorten yläpuolella räjäytettiin atomipommeja. Sieluihin, thetaneihin, myös iskostettiin väkisin kuvia. Kun uusi ihminen syntyy nykypäivänä maailmaan, hyppää häneen heti kiinni yksi tai useampi thetan. Thetaneista ovat skientologian mukaan peräisin kaikki ihmisen pelot ja ahdistukset.

Kiistanalainen skientologia on johtanut lukuisiin oikeudenkäynteihin ihmisten menetettyä rahansa. Dokumentin mukaan myös kirkon jäsenten auditoinneissa kertomia henkilökohtaisia asioita on käytetty heitä vastaan. 

Kuuluisat puolestapuhujat

Skientologian tunnetuimpia kannattajia ovat Hollywood-tähdet Tom Cruise ja John Travolta

Travolta totesi aiemmin tänä vuonna Good Morning America -aamuohjelmassa, että skientologiasta on tullut kohde, koska ihmiset eivät ymmärrä sitä.

– 40 vuotta olen ollut osa sitä, ja olen rakastanut jokaista minuuttia. Olen pelastanut henkiä sen avulla, ja myös oman henkeni muutamaan otteeseen.

Travolta sanoi skientologian olleen suurena apuna näyttelijän menetettyä 16-vuotiaan poikansa vuonna 2009.

Lähteet: Scientology.org, Uskontojen uhrien tuki ry, Huffington Post, suntuubi.com, Going clear: Scientology -dokumentti

Lue myös:

    Uusimmat