Skandaalipankki Deutsche Bank haluaa saada luottamuksensa ja asiakkaansa takaisin

Skandaaleissa ryvettynyt saksalaispankki Deutsche Bank pyrkii parantamaan kannattavuuttaan ja saamaan takaisin ihmisten luottamuksen.

Deutsche Bankin lainsäädäntöjohtaja Sylvie Matherat uskoo, että Deutsche Bankista voi vielä tulla yksi maailman johtavista pankeista, jos Eurooppa ja Saksa selättävät epäluottamuksensa investointipankkeihin.

Tavoitteisiin päästäkseen pankki on tehnyt rakenteeseensa valtavia muutoksia, muuttanut sääntöjään ja palkkaa suuren määrän uusia työntekijöitä valvomaan sääntelyn noudattamista.

–  Deutsche Bank ei todellakaan halua ottaa harkitsemattomia riskejä, joita se menneisyydessä otti. Pankki tekee kaikkensa saadakseen takaisin sen, mitä on menettänyt, Matherat sanoo.

Pankki kuitenkin varoittaa, etteivät sen voitot enää yllä samalle tasolle kuin ennen finanssikriisiä.

Sakot roolista subprime-kriisissä

Matheratin mukaan ihmisten luottamus pankkiin on jo palautumassa tiukentuneen sääntelyn ansiosta. Muutoinkin kuluva vuosi on ollut Deutschelle rauhallisempi kuin edellinen.

Vuonna 2016 Yhdysvallat asetti Deutsche Bankille noin 12,2 miljardin euron sakot pankin roolista subprime-asuntolainakriisissä, joka aloitti vuoden 2008–2009 finanssikriisin.

Kun tieto sakoista tuli, pankin asiakkaat vetivät rahojaan pois pankista. Ennätyksellisen suuret sakot olisivat voineet tietää pankin loppua, mutta pankki sai neuvoteltua niiden pienentämisestä. Lopulta Deutsche Bank joutui maksamaan noin 4,76 miljardin euron sakot. Ne olivat pankille kuitenkin kivuliaat, ja se teki viime vuonna nettotappiota 1,4 miljardia euroa. Tulosta söivät lisäksi alhaiset tulot ja uudelleenjärjestelykulut.

Matherat kritisoi, että Deutsche Bank reagoi liian myöhään finanssikriisin. Hän oli aiemmin Ranskan keskuspankin lainsäädäntöjohtaja ja siirtyi Deutscheen vasta vuonna 2014.

Pankki panostaa riskienhallintaan

 Ilman kohuja ei tosin tämäkään vuosi ole sujunut, sillä vuoden alussa Yhdysvaltain ja Britannian viranomaiset määräsivät Deutsche Bankille noin 590 miljoonan euron sakot epäillystä rahanpesusta Venäjällä.

Pankin katsottiin olleen mukana järjestelyssä, jossa yhteensä 10 miljardia dollaria siirrettiin ulos Venäjältä saksalaispankin Moskovan, Lontoon ja New Yorkin konttoreiden kautta.

Yhdysvaltain ja Britannian viranomaiset ilmoittivat lisäksi löytäneensä laajoja heikkouksia pankin sisäisessä suojautumisessa rahanpesua ja asiakasriskiä vastaan.

Nyt Deutsche Bank ilmoittaa kasvattavansa riskienhallintaosastoaan noin 3 000 ihmisellä ensi vuoden loppuun mennessä. Luku on noin 500 työntekijää enemmän kuin pankin alkuperäisessä suunnitelmassa.

–  Meillä on yksinkertainen sääntö: kaikki, mitä emme voi tarkistaa, on kiellettyä, Matherat sanoo.


Lue myös:

    Uusimmat