Skandaali paisuu: 30 miljoonaa autoa tutkitaan tappavien turvatyynyjen vuoksi – jo 28 kuollut

Vialliset turvatyynyt ovat vaatineet maailmalla ainakin 28 ihmisen hengen.

Uutistoimisto Reutersin mukaan USA:n liikenneturvallisuusviranomaiset aikovat tutkia jopa 30 miljoonaa ajoneuvoa mahdollisesti hengenvaarallisten turvatyynyjen vuoksi. Tutkinta liittyy vuosikausia velloneeseen Takata-skandaaliin.

Takatan turvatyynyjen toiminta kolaritilanteessa on arvaamatonta, sillä ne voivat lauetessaan singota ohjauspyörän metalliosia matkustamoon valtavalla voimalla. Turvatyynyt ovat myös saattaneet jäädä laukeamatta onnettomuudessa, mutta toisaalta ne saattavat laueta myös ilman törmäystä.

Reutersin mukaan uusi tutkinta koskee noin parinkymmenen valmistajan autoja, jotka on valmistettu vuosina 2001–2019. Joukossa on nimiä kuten Honda, Ford, Toyota, General Motors, Subaru, Tesla, Ferrari, Nissan, Mazda, Daimler, BMW, Chrysler, Porsche ja Jaguar Land Rover, mutta myös muita.

Reutersin mukaan tutkinta ei ole vielä julkinen, mutta autovalmistajia on siitä jo informoitu.

Takatan vialliset turvatyynyt ovat aiheuttaneet tiettävästi ainakin 28 ihmisen kuoleman ja yli 400 on loukkaantunut. Kuolleista 25 matkusti Honda-merkkisessä autossa, kaksi Fordissa ja yksi BMW:ssä. Kuolonuhreja on Yhdysvalloissa 19, loput Malesiassa, Brasiliassa ja Meksikossa.

Takaisinkutsuttuja autoja on maailmanlaajuisesti yli 100 miljoonaa, joista Yhdysvalloissa yli 67 miljoonaa, mikä tekee korjauskampanjasta autoteollisuuden suurimman kautta aikojen.

Näin turvatyynyillä varustettu turvaistuin toimii kolarissa 0:10
VIDEO: Näin turvatyynyillä varustettu lastenistuin toimii onnettomuuden sattuessa.

Lue myös:

    Uusimmat