Siviilit keräävät raunioiden keskeltä elämänsä rippeitä Ukrainassa – MTV:n toimittaja todisti sodan hävityksen omin silmin: "Kaikki on tomuna"

MTV Uutisten toimittaja palasi Ukrainasta – pisti syksyn aikana merkille suuren muutoksen Ukrainan sotakalustossa 9:41
MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen huomasi syksyn aikana suuren muutoksen Ukrainan sotakalustossa.

Ukrainalaisten aiemmin epäuskoinen toiveikkuus Venäjälle pärjäämisestä on vaihtunut jo uskoon siitä, että jossain vaiheessa Venäjä vielä vetäytyy ja Ukraina säilyy, kiteyttää juuri Ukrainasta palannut MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen.

Nurmisen mukaan ukrainalaiset ovet läntisen aseavun myötä pystyneet kääntämään tilanteen. Lännestä Ukraina on saanut muun muassa pitkän kantaman tykistöä ja sodan kuuluisaksi tekemiä amerikkalaisia HIMARS-raketinheitinjärjestelmiä.

Eteläisessä Ukrainassa, lähellä Hersonin alueen rajaa, sijaitsevassa Mykolaivin kaupungissa ihmiset elävät jatkuvassa epävarmuudessa.

Vaikka muutaman kymmenen kilometrin päässä sijaitseva Hersonin kaupunki onkin vapautettu, koko sodan ajan Ukrainan hallussa säilynyt Mykolaiv on edelleen venäläisten aseiden kantaman sisällä.

– Ihmisille tulee tietynlainen immuniteetti esimerkiksi ilmahälytyksiin, koska sotaa on käyty jo niin kauan. Hälytykset ovat muuttuneet niin rutiininomaisiksi ja arkisiksi, että harvempi niihin enää reagoi.

Nurmisen mukaan alueen asukkaita piinaa nyt täydellinen epävarmuus omasta arjestaan ja lähitulevaisuudestaan.

Kaupungissa näkyy sodasta huolimatta myös leikkiviä lapsia ja vilahduksia normaalimmasta elämästä, jota ihmiset yrittävät ylläpitää.

– Toki suuri osa kynnelle kykenevistä ihmisistä on lähtenyt pakoon läntiseen Ukrainaan ja muualle Eurooppaan tai ulkomaille. Rutiiniarki on aivan poikkeusammatteja lukuun ottamatta täysin jäissä.

Juttu jatkuu videon jälkeen!

Mykolaiv tuhoutui pahasti Venäjän pommituksissa – asukkaat yrittivät pelastaa kaiken mitä omaisuudesta oli jäljellä 1:42
Mykolaiv tuhoutui pahasti Venäjän pommituksissa – asukkaat yrittivät pelastaa kaiken mitä omaisuudesta oli jäljellä

Idässä ihmiset ovat vaarassa jäädä talven jalkoihin

Toimittaja Niko Nurminen vieraili Ukrainassa ollessaan myös maan itäosissa, syvällä Harkovan alueella sijaitsevassa Kupianskin kaupungissa. Venäläiset ajettiin alueella aiemmin pois, mutta tuhot jäivät.

Nurminen kertoo, että Kupianskissa jälki on hyvin rumaa. Evakuointiautoja kiertää kaupungissa, ja ihmisiä yritetään saada lähtemään pois, sillä viemäröinti, vedenjakelu ja sähkönjakelu ovat poikki. Talvi lähestyy jo uhkaavasti.

– Talvella on edessä humanitaarinen kriisi. Surkeita teitä pitkin rakettien lentäessä kulkevat avustuskuljetuksetkin tyrehtyvät.

– Evakuointiautoihin yritetään kerätä ihmisiä ja sanotaan, että tulkaa ihmeessä pois, kun talvi tulee. Jäätte todellakin loukkuun, koska avustuskuljetuksetkaan eivät kohta pääse perille.

Nurminen kertoo, että jotkut ihmiset ovat palanneet vapautetuille alueilla katsomaan, mitä kodista on jäljellä.

– Mutta onhan se aika kyseenalaista puuhaa, kun lämpötilat laskevat.

Vapaaehtoiset ihmiset sekä järjestöt rahtaavat tankkikaupalla vettä alueille, joilla vedenjakelu on poikki.

Sodan jäljet ovat karmeaa katseltavaa. Niko Nurmisen mukaan asutuskeskuksia ja kokonaisia kyliä on jauhettu sodan melskeessä maan tasalle.

– Kuvissa näkyy ehjiäkin taloja kaiken seassa, mutta vähän kun pidemmälle mennään Donetskin alueelle, mikä tuleekaan olemaan sodan lopputulema. Siellä on kokonaisia kyläalueita, joissa ei ole ainuttakaan rakennusta ehjänä. Kaikki on tomuna.

Kupianskin asukkaat eivät hylänneet kaupunkia vaikka rakennukset sortuivat ympärillä –"Muualla meillä ei ole mitään" 1:27
Kupianskin asukkaat eivät hylänneet kaupunkia vaikka rakennukset sortuivat ympärillä – "Muualla meillä ei ole mitään"

Lue myös:

    Uusimmat