Professori: G20-maiden lausunto paljastaa, että Kiina hylkäsi Venäjän – "Merkittävä läpimurto"

Kiinakin tuomitsee jo Venäjän hyökkäyssodan - missä ovat Venäjän liittolaiset? 7:13
Katso myös: Kiinakin tuomitsee jo Venäjän hyökkäyssodan – missä ovat Venäjän liittolaiset?

Kiinan kanta Venäjän suhteen on muuttunut, arvioi professori John Kirton. Hän esittää näkemyksensä Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle ja Kanadan yleisradioyhtiö CBC:lle.

Kirton kuuluu tutkijaverkostojen G7 Research Groupin ja G20 Research Groupin perustajiin.

BBC:lle ja uutistoimisto AP:lle Kirton kuvailee "merkittäväksi läpimurroksi" G20-maiden huippukokouksen lausuntoa Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa.

Lausunnon lopuksi todetaan, että useimmat G20-jäsenet tuomitsevat hyökkäyksen. Kirtonin mukaan vahvan lausunnosta tekee se, että siinä oli mukana YK:n aiemmin käyttämä ilmaisu, jossa vaaditaan Venäjän täyttä vetäytymistä Ukrainasta.

Kirtonin mielestä tämä tarkoittaa sitä, että myös Venäjää huippukokouksessa edustanut maan ulkoministeri Sergei Lavrov tunnistaa, että Venäjä aloitti sodan.

– Se tarkoittaa myös sitä, että Kiina on hylännyt Venäjän. Sen lisäksi, ettei enää ole mitään ystävyyttä ilman rajoja, ei ole mitään ystävyyttä, Kirton sanoo BBC:lle.

Biden: Kiina "ei juurikaan arvosta Venäjää"

Kanadan CBC:lle Kirton sanoo, että Kiinan johtaja Xi Jinping kääntyy nyt demokratioiden linjalle "auttaakseen lopettamaan eskalaation" ja tuodakseen sodan oikeudenmukaiseen lopputulokseen tulevina kuukausina.

Uutistoimisto AP:n mukaan sekä Kiina että Intia ovat liikkuneet geopoliittisessa jakautumisessa "demokratioiden puolelle".

Jo aiemmin on arvioitu, että Kiina on ottanut etäisyyttä Venäjään. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden arvioi hiljan, ettei Kiina "juurikaan arvosta Venäjää".

Lue myös:

    Uusimmat