Sitran taseesta 100 miljoonaa euroa yliopistojen rahoittamiseen – SDP:n Antti Lindtman: "Olemme tyytyväisiä tähän päätökseen"

0:48
Antti Lindtman kommentoi syyskuussa Jyrki Kataisen valintaa Sitran johtajaksi.

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra panostaa taseestaan 100 miljoonaa euroa yliopistojen pääomittamiseen.

Sitran hallintoneuvosto päätti asiasta kokouksessaan torstaina. Sitran hallitus ehdotti summan irrottamista rahaston taseesta toukokuussa.

Panostus on kertaluontoinen, ja se tehdään vaiheittain kolmen vuoden aikana Sitran toiminnan takaamiseksi, rahasto kertoo tiedotteessaan.

Ensimmäisen vaiheen investointi on 33 miljoonaa euroa vuonna 2020. Se jaetaan kaikkien yliopistojen kesken, ja summan jakautuminen määrittyy tutkimuksen vaikuttavuuteen perustuvilla mittareilla.

Jälkimmäinen vaihe toteutetaan 2,5-kertaisena vastinrahoituksena yliopistojen vuosina 2020–2021 keräämille rahalahjoituksille. Jos yliopistojen keräämät lahjoitukset jäävät alle 66,6 miljoonan euron, jäljelle jäävä osuus jaetaan samoin kuin ensimmäisessä vaiheessa.

Taseen käyttämistä ehdottanut SDP tyytyväinen päätökseen

Hallintoneuvoston päätös rahoituskohteesta oli yksimielinen, kertoo neuvoston puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.). Hän mukaansa päätös tehtiin Sitrasta säädetyn lain hengen mukaisesti Suomen tulevaisuuden hyväksi.

– Sen takia yliopistojen pääomittaminen on oikea kohde, koska se jää yliopistojen taseeseen ja tuottaa hyvää tulevina vuosina, Lindtman sanoo STT:lle.

– Tämä päätös vahvistaa Suomessa koulutuksen ja tutkimuksen pohjaa.

Vuosibudetti vaihtelee 30–40 miljoonan välillä

Sitra on eduskunnan alainen rahasto, jonka toiminta rahoitetaan peruspääoman tuotoilla. Sitran taseen arvo oli viime vuoden lopussa 714 miljoonaa euroa, ja sen vuosibudjetti vaihtelee 30–40 miljoonan euron välillä. Sitran hallintoneuvoston muodostavat Suomen Pankin pankkivaltuuston jäsenet, jotka ovat kansanedustajia. Lindtman on myös SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

SDP on aiemmin esittänyt vaihtoehtobudjetissaan, että osan Sitran pääomasta voisi siirtää valtion budjettiin kertaluontoisesti. Lindtmanin mukaan suunnitelmia muiden summien irrottamiseksi esimerkiksi valtion budjettiin ei ole.

– Olemme tyytyväisiä tähän tehtyyn päätökseen.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja