Sitra: Luontokato voitaisiin pysäyttää kiertotalousratkaisuilla vuoteen 2035 mennessä

Luontokato voidaan pysäyttää vuoteen 2035 mennessä, kertoo Sitra uudessa selvityksessään.

Selvityksessä tarkasteltiin kiertotalousratkaisujen mahdollistamia maankäytön muutoksia ja niiden vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen.

Selvityksen mukaan kiertotaloustoimet ruoantuotannossa sekä rakennus-, tekstiili- ja metsäsektorilla voivat pysäyttää luonnon monimuotoisuuden hupenemisen.

– Luontokadon pysäyttäminen edellyttää merkittäviä muutoksia nykyiseen tapaan tuottaa, käsitellä ja käyttää tuotteita ja materiaaleja. Ratkaisuja on jo, mutta päättäjien on nyt laitettava vauhtia kiertotalouteen ohjauskeinoilla, julkisilla hankinnoilla ja kiertotalouskoulutukseen panostamisella, sanoo Sitran projektijohtaja Kari Herlevi tiedotteessa.

Ruokahävikkiä ja lihansyöntiä vähennettävä

Suurimmat mahdollisuudet luontokadon pysäyttämiseen ovat Sitran mukaan ruoka- ja maataloussektorilla.

Ruoka- ja maataloussektorilla vaikuttavimmat toimet ovat siirtyminen kasvavissa määrin lihaa korvaaviin vaihtoehtoisiin proteiineihin, ruokahävikin vähentäminen sekä siirtyminen uudistavan viljelyn menetelmiin.

Kiertotalouteen siirtyminen ruoantuotannossa ja maataloudessa mahdollistaa ihmiskunnan tarvitseman ravinnon tuottamisen nykyistä huomattavasti pienemmällä viljelysmaalla ja tuotantopanoksilla, jolloin luonnon monimuotoisuudelle jää enemmän tilaa.

Selvityksen mukaan kiertotalousratkaisut voisivat vapauttaa muuhun käyttöön 1,5 kertaa Euroopan unionin alueen kokoisen maa-alueen vuoteen 2050 mennessä.

Myös taloudelle hyväksi

Siirtyminen lisäisi selvityksen mukaan myös talouden kykyä sietää kriisejä ja toisi yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

– Tuore selvitys osoittaa, että nämä ratkaisut voivat myös luoda työpaikkoja ja tuoda kaivattuja vientituloja. Kysyntä maailmalla kasvaa kovaa vauhtia, Herlevi sanoo.

Kiertotaloudessa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan esimerkiksi materiaalit kierrätetään uudelleen käyttöön.

Selvitystä on ollut kirjoittamassa asiantuntijoita Sitrasta ja konsulttiyhtiö Vivid Economicsista, joka on osa McKinsey & Companya.

Katso myös: Luontokato uhkaa myös Suomea - joka yhdeksäs laji on jo uhanalainen

Luontokato uhkaa myös Suomea - joka yhdeksäs laji on jo uhanalainen 2:02

Lue myös:

    Uusimmat