Sisarukset Leila, 86, ja Jorma, 79, pyörittävät yhä omaa kultasepänliikettä: "Kun me lopetetaan, se näkyy seurakunnan kuolinilmoituksessa"

Sisarukset Leila, 85, ja Jorma, 78, pyörittävät yhä omaa kultasepänliikettä 2:45
Sisarukset Leila Virta, 85, ja Jorma Holmroos, 78, hoitavat kahdestaan omaa kellosepänliikettään Riihimäellä. Eläkkeelle ei heillä ole kiire.

Seitsemissä- ja kahdeksissakymmenissään olevat sisarukset pyörittävät kello- ja kultasepänliikettä Riihimäellä samalla, kun moni suomalainen haaveilee työelämän jättämisestä ennenaikaisesti.

Vajaa puolet suomalaista haluaisi jäädä pois työelämästä ennen eläkeikää, käy ilmi Mehiläisen teettämästä kyselystä. 

Sisarukset Leila Virta, 86, ja Jorma Holmroos, 79, ovat toista maata. He pyörittävät yhdessä liikettä, jonka perustivat jo heidän vanhempansa vuonna 1948. Kumpikin siirtyi työskentelemään perheyritykseen ja nykyään liike toimii kaksikon voimin.

Tavanomaisia tehtäviä liikkeessä ovat korujen korjaus, kuten sormusten suurentaminen sekä patterien vaihto kelloihin. Asiakaskohtaamisia tulee paljon.

Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa Virralta kysyttiin, olisiko hän jatkanut työntekoa jonkun toisen alaisena.

– Eihän kukaan pidä tämän ikäistä enää, hän vastaa.

Ikärasismi haittaa eläkeläisten työllistymistä - silti yhä useammat haluavat takaisin töihin 4:16
Ikärasismi haittaa eläkeläisten työllistymistä – silti yhä useammat haluavat takaisin töihin.

Työt jäävät välistä vain sairaalassa

Eläkkeelle sisaruskaksikolla ei ole kiire. Virta toteaa, että joillekin eläkkeellä olo sopii ehkä työskentelyä paremmin, mutta toiset pitkästyvät toimettomina.

– He kadehtivat, että olette saaneet koko ajan olla niin kuin haluatte, Virta toteaa.

Töitä ei hevillä jätetä. Virta ja Holmroos kertovat, että taukoa on tullut lähinnä silloin, kun jompikumpi on joutunut sairaalaan. Silloinkin toipumispäiviä on sairaalan jälkeen ollut korkeintaan yksi ennen sorvin ääreen palaamista.

Neljä vuotta sitten sydäninfarktin saanut Holmroos kertoo, että palasi sairaalan jälkeen töihin jo seuraavana päivänä.

Vinkki nuoremmille: "Ottakaa rauhallisesti"

Mitä sinnikkäät yrittäjät sitten tekisivät, jos eivät olisi töissä? Aikanaan kaappikellojen valmistusta ja huonekalujen pintakäsittelyä opettanut Holmroos tarttuisi pensseleihin ja maalaisi.

Leila-sisko taas arvelee, että päivät kuluisivat sukkia kutoessa ja televisiota katsoessa. Päivät eläkkeellä voisivat olla yksinäisiä, kun taas töissä pääsee keskustelemaan asiakkaiden kanssa Holmroosin vaihtaessa kellon paristoa.

Nykypäivän työelämää kutsutaan toisinaan hektiseksi ja kuluttavaksi. Minkä ohjeen sisarukset sitten antaisivat nykypäivän nuorille työelämään?

– Ottakaa rauhallisesti, Virta neuvoo.

Entä milloin riihimäkeläiselle liikkeelle tulee loppu? Holmroosin mukaan liikkeen ovet sulkeutuvat vasta viimeisellä hetkellä.

– Olen sanonut aikanaan, että sitten kun me lopetetaan, se näkyy seurakunnan kuolinilmoituksessa, hän nauraa.

Eläkeläiset halutaan nykyistä laajemmin työelämään 2:03
Videolla Pirjo kertoo, mikä työn tekemisessä innostaa eläkeikäisenäkin.

Juttua ja otsikkoa päivitetty 11.9. kello 5.07: Haastateltavien iät korjattu. 

Lue myös:

    Uusimmat