Sisäministeriö laatii rahoitusvajeesta kärsineelle poliisille tervehdyttämissuunnitelman

Tänään julkaistu riippumaton selvitys tuo ilmi useita ongelmia poliisin määrärahojen käytössä 1:55
Video: Riippumaton selvitys tuo ilmi useita ongelmia poliisin määrärahojen käytössä

Kansliapäällikön mukaan suunnitelma sisältäisi paljon hallinnon kehittämistä. Myös hallinto- ja palvelurakennetta on tarkoitus perata.

Sisäministeriö jatkaa poliisin rahoituksen perkaamista viime viikolla asiasta jätetyn selvityksen jälkeen.

Kansliapäällikkö Kirsi Pimiä kertoo, että ministeriö on selvityksen jälkeen käynnistänyt poliisin kokonaisvaltaisen tervehdyttämissuunnitelman laatimisen. Sen tavoitteena on ennen kaikkea turvata poliisin toiminta ja palvelut pitkällä aikavälillä sekä toisaalta vahvistaa ihmisten luottamusta poliisin työhön

Asiaa pohdittiin Pimiän mukaan jo viime syksynä, jolloin virisi keskustelu poliisin rahoituksen riittävyydestä. Viime viikolla valmistunut selvitys tarjosi hänen mukaansa asiaan monia elementtejä.

Viime viikolla luovutetun selvityksen tilasivat sisä- ja valtiovarainministeriö. Ministeriöiden virkakunnat keskustelevat ensi kertaa yhdessä selvityksen ehdotuksista tänään torstaina, Pimiä kertoo.

Selvityksen laativat maaneuvos Timo Kietäväinen sekä professorit Lasse Oulasvirta ja Roope Uusitalo. He ehdottivat poliisille esimerkiksi omaa talous- ja hallintoasioiden yhteistyöryhmää, joka koostuisi molempien ministeriöiden ja Poliisihallituksen virkamiehistä. Tarkoitus olisi parantaa muun muassa poliisin menokehityksen ennakointia ja läpinäkyvyyttä.

– Pohdimme myös tämän yhteistyöryhmän rakennetta ja mitä hyötyjä se toisi yhteistyöhön, joka on jo tällä hetkellä menossa, Pimiä sanoo.

Viime viikolla julkaistu selvitys nosti esille useita ongelmia poliisin rahoituksesta. Sen mukaan poliisitoimintaa paikataan säännöllisesti pääosin määräaikaisella lisärahoituksella. Lisäksi poliisi on kattanut poliisimäärän ylläpitoon myönnetyllä lisärahoituksella toimitila- ja ict-kustannusten kasvua.

Hallinto- ja palvelurakenne perataan

Pimiä painottaa, että suunnitelman laatiminen on vasta alussa.

Ministeriön poliisiosastoa johtavan Tomi Vuoren mukaan tervehdyttämissuunnitelmaa tehtäisiin yhdessä poliisin kanssa. Suunnitelmassa käytäisiin hänen mukaansa läpi isot rahareiät alkaen toimitiloista ja myös tuoreessa selvityksessä puhuttaneista ict-menoista. Vuori luonnehti ict-menoja poliisin akilleenkantapääksi.

– Osa asioista on valtioneuvoston käsissä ja osa poliisin itsensä käsissä. Nämä on tietysti järkevää nivouttaa toisiinsa, Vuori sanoo.

Pimiä sanoo, että suunnitelma sisältäisi hallinnossa paljon kehittämisaikeita. Myös hallinto- ja palvelurakennetta on tarkoitus perata, mikä voisi tarkoittaa nykyisiin toimipisteisiin puuttumista.

Kansliapäällikkö nosti esille yhden viraston mallin, josta on lausuntokierroksella Poliisihallituksen teettämä esiselvitys. Poliisi ilmoitti selvityksestä viime syksynä samassa yhteydessä, jolloin se kertoi yt-neuvotteluiden aloittamisesta. Neuvottelut loppuivat poliisille myönnetyn lisärahoituksen jälkeen.

Osastopäällikkö Vuori nosti esille myös esitutkintapakon tarkastelun. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen pohti tammikuussa Helsingin Sanomien haastattelussa pakon osittaista purkamista, jos poliisi ei saa riittäväksi katsomaansa rahoitusta.

Idea ei ole uusi. Kolehmainen on väläyttänyt pakosta luopumista ainakin jo vuonna 2016.

Lue myös:

    Uusimmat